Nyhet | Psykiatri

Tv-spel kan lära oss fatta snabba beslut

Att spela actionfyllda tv-spel kan vara en effektiv metod för att lära sig fatta snabba och korrekta beslut. Det menar kognitionsforskare i USA.

Publicerad den: 2010-09-16
Författare: Jozephine Hagenlöf, Nyhetsredaktör, Netdoktor.se

Annons

Att spela actionfyllda tv-spel kan vara en effektiv metod för att lära sig fatta snabba och korrekta beslut. Det menar kognitionsforskare i USA som har granskat hur olika typer av tv-spel påverkar den som spelar, skriver Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter på nätet.

Forskarna bakom studien, som är verksamma vid University of Rochester, menar att de som spelar snabba spel bland annat lär sig viktiga saker i vardagen som att till exempel köra bil, orientera sig på nya platser och att kunna hålla många bollar i luften.

Annons
Annons

I studien lät forskarna en grupp 18-25 åringar, som inte hade några större vana vid tv-spel, att genomföra två olika typer av spel. Deltagarna delades in i två grupper där den ena gruppen fick spela två snabba actionspel under 50 timmar, medan den andra gruppen fick spela ett långsammare spel under lika lång tid. Därefter fick samtliga deltagare i uppgift att göra bedömningar och fatta snabba beslut när de fick olika uppgifter som innehöll mycket information, rapporterar SVT.

När forskarna analyserade resultaten kunde de konstatera att det fanns stora skillnader i hur snabba de olika deltagarna var när det gällde att fatta rätt beslut och att uppfatta olika situationer. Personerna i den grupp som fick spela actionspel var upp till 25 procent snabbade än de som spelat det långsammare spelet.

– Action-spelarna fattade fler korrekta beslut per tidsenhet, säger Daphne Bavelier, en av forskarna bakom studien. Om du är en kirurg eller mitt på ett slagfält, då kan det innebära skillnaden mellan liv och död.

Annons
Annons

Forskarna drar slutsatsen att snabba tv-spel kan träna upp personers förmåga att samla ihop olika bitar av syn och hörselintryck från diverse platser och händelser, och använda denna information för att fatta snabba och kloka beslut.

    Källor

  • Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter - http://svt.se/2.108068/1.2145623/tv-spel_lar_oss_fatta_snabba_beslut?lid=puff_2145643&lpos=rubrik

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons