Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Våld ökar risken för självmord

Om man utsatts för våld som barn och om man i vuxen ålder själv använder våld, är risken för självmord högre jämfört med personer som varit fria från våld. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet.
Annons

Om man utsatts för våld som barn och om man i vuxen ålder själv använder våld, är risken för självmord högre jämfört med personer som varit fria från våld. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet, skriver Svenska Dagbladet på nätet. Forskarna bakom studien har tagit fram en ny skala som kan hjälpa till att bedöma återfallsrisken efter självmordsförsök.

Det är sedan tidigare känt att människor som någon gång försökt avsluta sitt liv löper en kraftigt förhöjd risk att begå självmord vid ett senare tillfälle. Nu har forskarna vid Karolinska Institutet tagit fram den första skattningsskalan, som kallas Karolinska Interpersonal Violence Scale (KIVS), som kan mäta om man använt våld, samt om man blivit utsatt för våld som barn och i vuxen ålder.

Annons
Annons

– Man vet från tidigare studier att patienter som försökt ta sitt liv har haft mycket aggressivitet och impulsivitet, men att kunna mäta olika typer av våld och svårighetsgrad på ett sådant här strukturerat sätt är ändå nytt, säger Jussi Jokinen, överläkare och forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap, till Svenska Dagbladet.

I studien har totalt 161 patienter ingått, som vårdats inom psykiatrin efter att ha försökt ta sitt liv på 1990- och 2000-talet. Studieresultaten kommer att publiceras i vetenskapstidskriften Journal of Clinical Psychiatry.

    Källor

  • Svenska Dagbladets nätupplaga - http://www.svd.se/nyheter/inrikes/vald-mot-unga-okar-risk-for-sjalvmord_5144171.svd

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.