Nyhet | Psykiatri

Var femte svensk har rökt vattenpipa

22 procent av den vuxna befolkningen i Sverige har någon gång provat att röka vattenpipa. Det visar den första nationella undersökningen bland vuxna om användning av vattenpipa. En undersökning genomförd av Statens Folkhälsoinstitut. Den nationella folkhälsoenkäten 2011 har vuxnas bruk (16-84 år) av vattenpipa undersökts för första gången. Statistiken visar att det är vanligare att ha rökt vattenpipa i de yngre åldersgrupperna än i de äldre.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2011-11-24
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

22 procent av den vuxna befolkningen i Sverige har någon gång provat att röka vattenpipa. Det visar den första nationella undersökningen bland vuxna om användning av vattenpipa. En undersökning genomförd av Statens Folkhälsoinstitut.

Den nationella folkhälsoenkäten 2011 har vuxnas bruk (16-84 år) av vattenpipa undersökts för första gången. Statistiken visar att det är vanligare att ha rökt vattenpipa i de yngre åldersgrupperna än i de äldre. I åldersgruppen 16-29 år uppger 53 procent att de rökt vattenpipa någon gång i livet varav 47 procent har rökt det senaste året.

Annons
Annons

– Det behövs ökad kunskap om rökning av vattenpipa och dess hälsoeffekter. Trots att vattenpipsrök innehåller många skadliga ämnen och partiklar upplever många, särskilt i yngre åldersgrupper, den här formen av rökning som mindre farlig än att röka cigaretter, säger Anna-Lena Persson, utredare.

    Källor

  • Statens Folkhälsoinstitut - http://www.fhi.se/Aktuellt/Nyheter/Var-femte-svensk-har-rokt-vattenpipa-/’

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons