Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Reumatologi

Almedalen 2016: Patientdata inför läkarbesöket

Vårdköerna blir allt längre och hårdast drabbas de kroniskt sjuka. På hudklinikerna prioriteras hudtumörer och psoriasispatienterna halkar hela tiden längre ned på väntelistan. Så kallade webbtester kan vara till hjälp.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-07-06

Annons

På ett seminarium i Almedalen berättar Stina Morian, vice ordförande i Reumatikerföreningen Stockholm, om vägen till att hon fick sin psoriasisdiagnos.

– Jag hade ledvärk och eksem och efter 1,5 år fick jag remiss. Innan dess var jag på vårdcentralen varje månad och då mina fötter var påverkade fick jag behandling mot svamp, säger Stina Morean.

Inget ovanligt fall

Annons
Annons

Efter att i månader ha behandlats mot svamp utan resultat fick Stina Morian en remiss till en dermatolog som snabbt konstaterade att det var psoriasisartrit hon hade. Charlotta Enebäck som är dermatolog vid Lindköpings universitet, samt medverkar i debatten i Almedalen, konstaterar att detta inte är ett ovanligt fall.

– Jag känner igen Stinas berättelse och psoriasis blandas ofta ihop med svamp, säger Charlotta Enebäck.

Webbstöd ska underlätta diagnosticering

Vidare diskuteras digitala hjälpmedel för att patienten snabbare ska kunna få en diagnos. Det handlar bland annat om att redan innan läkarbesöket fylla i ett formulär på webben som gör att tiden vid besöket kortas ned. Dock återstår en del arbete innan detta kan bli verklighet, däribland juridiska åtgärder.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.