Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Reumatologi

Artrosskola på nätet kan vara lika effektiv som fysisk

För få patienter som drabbats av ledsjukdomen artros har idag tillgång till en så kallad artrosskola, ett särskilt utformat program som syftar till ändrad livsstil och ökad aktivitet hos patienterna. En ny svensk studie, publicerad i Journal of Medical Internet Research, Research Protocols visar att en digitaliserad artrosskola kan vara lika effektiv som en fysisk.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-06-10

Annons

Det är svenska forskare från Institutionen för Kliniska Vetenskaper i Lund vid Skånes universitetssjukhus som står bakom studien och som med hjälp av patienter med diagnostiserad artros i höfter eller knän undersökt om webbaserad behandling för patientgruppen fungerar lika bra som fysisk skola. 

I studien deltog 53 personer med smärta i knä- eller höftleder. Deltagarna hänvisades till en sida där de skapade ett användarkonto och fyllde i ett formulär. På andra sidan skärmen satt en utbildad fysioterapeut som ställde kompletterande frågor och som var närvarande under hela programmet som pågick i 6 veckor. Deltagarna fick efter varje föreläsning, som var kopplad till övningar, på en 10- gradig skala skatta sin smärta.

Annons
Annons

Resultaten visade att de patienter som genomgått programmet rapporterade in en ständig förändring i skattad smärta. Efter sex veckors träning och information var förbättringen likvärdig med resultaten i den fysiska artrosskolan enligt BOA-programmet. Man kunde också se att 33 patienter frivilligt fortsatte att använda programmet efter sex veckor, då utan stöd av personlig fysioterapeut.

– Studien visar att det finns många som kan ha glädje av webbaserad artrosskola och att webben fungerar lika bra som den analoga versionen. Vi har också kunnat se att ju längre tid patienten tränar, desto bättre mår de. Det kan tyckas inte verka särskilt konstigt men det finns mycket få studier som undersökt effekten av varaktig träning hos patienter med artros, säger Leif Dahlberg, professor och överläkare i Ortopedi vid Skånes universitetssjukhus och en av de som står bakom studien, till Netdoktor. 

Idag har få patienter med artros tillgång till en fysisk artrosskola. En undersökning från Reumatikerförbundet visar att många av patienterna inte blir informerade om att artrosskolorna finns när de väl besöker primärvården. Undersökningen visar bland annat att 63 procent av patienterna med diagnostiserad artros inte fått erbjudande om att delta i en artrosskola.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från den årliga kongressen ACR (American College of Rheumatology)? Lämna din e-postadress här »

Annons
Annons

– Det behövs därför alternativ för patienter med artros. En fysisk skola passar inte alla och inte heller en webbaserad sådan. Det är därför viktigt att båda alternativen finns och nu vet vi även att den digitala skolan fungerar och har effekt.

Studien är den första och begränsad då den bland annat saknar kontrollgrupp och har relativt få deltagare. Emellertid finns det mängder med studier som visar att träning är bättre än "ingen” eller "vanlig behandling".

–Träning, information och viktkontroll är basen i artrosbehandling enligt alla riktlinjer i alla länder. Vår studie talar för att en delmängd av artrospopulationen har god hjälp av webben, och att den förefaller likvärdig med den analoga. Dessutom kan ett webbaserat stöd, som finns tillgängligt närhelst det passar patienten, hjälpa till att stödja användaren kontinuerligt vilket studien visar. När det gäller den fysiska artrosskolan saknas resurser att ta omhand patienten längre tid än tre månader.

Fakta om artros:

Cirka 800 000 människor har artros i Sverige men många får varken diagnos, rätt behandling eller korrekt information om sjukdomen. Reumatikerförbundet tillsammans med Netdoktor har genomfört en stor undersökning som visar att nästan var sjätte artrospatient inte har fått information om vad deras artros kan bero på och vad de kan göra för att lindra besvären.

    Källor

  • JMIR - http://www.researchprotocols.org/2016/2/e115/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.