Nyhet | Reumatologi

Behandling mot reumatism skyddar även hjärtat

Tidig behandling av inflammationen vid ledgångsreumatism förhindrar även utveckling av andra sjukdomar, som hjärt-kärlsjukdom.

Karin Nordin, Redaktör
Publicerad den: 2014-05-26
Författare: Karin Nordin, Redaktör

Annons

Patienter med ledgångsreumatism har en översjuklighet och ökad dödlighet i hjärt-kärlsjukdomar, jämfört med den övriga befolkningen. Även andra samtidiga sjukdomar kan bidra till att dessa patienter får en kortare livslängd.

En forskargrupp vid enheten för reumatologi, Umeå universitet, har sedan 1995 följt patienter från det att sjukdomen startar och framåt. Mer än 1000 patienter med nydebuterad sjukdom har hittills inkluderats i uppföljningen.
Forskarna såg att risken för hjärt-kärlhändelser ökade om patienterna hade hög aktivitet i sin reumatiska sjukdom, det vill säga hög sänka. Att behandling med sjukdomsmodifierade läkemedel minskade risken för hjärt-kärlhändelser visar att hämning av sjukdomsaktiviteten är av största betydelse inte bara för att bevara lederna, utan även med tanke på hjärta och kärl.

Annons
Annons

– I vår undersökning framkom att 53 procent av patienterna hade en eller flera andra sjukdomar när de kom till det första besöket på reumatologen. Efter fem år hade 41 procent av patienterna utvecklat ytterligare minst en sjukdom. Även i denna studie såg graden av aktivitet i den reumatiska sjukdomen ut att förstärka den totala sjukdomsbördan, säger Lena Innala, forskare vid Umeå universitet.

Även annan forskning visar tydligt att det är angeläget att snabbt och kraftfullt behandla nydebuterad ledgångsreumatism för att på sikt minska risken för funktionsnedsättning och andra komplikationer till sjukdomen.

 

Annons
Annons

    Källor

  • Umeå universitet - http://www.mynewsdesk.com/se/umea_universitet/pressreleases/behandling-mot-reumatism-skyddar-aeven-hjaertat-1000332?utm_source=alert&utm_medium=email&

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons