Nyhet | Reumatologi

Bristande PsA-vård – leder i kroppen förstörs i onödan

Snittiden till att få diagnosen psoriasisartrit (PsA) är 3,5 år, trots att sjukdomens koppling till psoriasis är välkänd. Det är oacceptabelt, skriver två debattörer i Dagens Medicin.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-03-05
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

 

"Är det rimligt att leder i kroppen ska behöva förstöras i onödan? Ska människor behöva riskera att bli beroende av smärtstillande opiat­läke­medel i onödan?" Dessa frågor ställer Lotta Håkansson, ordförande Reumatiker­förbundet och Tina Norgren, ordförande Psoriasis­förbundet, i debattartikeln i Dagens Medicin. De framhåller att så idag är fallet för många patienter med psoriasis och ledsmärtor.

Tillsammans med Netdoktor har Reumatikerförbundet och Psoriasisförbundet genomfört den hittills mest omfattande patientundersökningen i Sverige av patienter med psoriasisartrit (PsA), eller som har psoriasis och led­smärtor som tyder på PsA.

Permanent ledförstörelse vid sen diagnos

Resultaten från undersökningen visar på stora brister inom vården vid psoriasisartrit. Många patienter bollas fram och tillbaka och träffar läkare efter läkare innan de får diagnos, trots att kopplingen till psoriasis är välkänd. Den genomsnittliga patienten fick vänta 3,5 år på diagnos, vilket ökar risken för både permanent ledförstörelse och funktionsnedsättning.

Annons
Annons

Det visade sig även att höga doser av smärtstillande läkemedel, ofta innehållande opiater, är vanligt innan diagnos. Debattörerna menar att detta borde utgöra en väckarklocka för sjukvården.

I slutet av artikeln lyfter de flera åtgärder som kan förbättra vården vid psoriasisartrit, bland annat klarlägga varför tiden till diagnos idag är så lång. Många patienter vittnar om att inte bli lyssnade till, inte bli trodda, vilket förbundsordförandena menar är oacceptabelt. De vill även se förslag på hur kunskapsöverföring från specialistvård till primär­vård ska gå till samt att riktlinjerna förtydligas.

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/03/01/oacceptabla-vardbrister-inom-psoriasisartrit/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons