Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Reumatologi

Forskarnas hopp: Psoriasisartrit kan förebyggas i framtiden

Forskare har hittat vilka gener som kopplas till utvecklingen av psoriasisartrit. I framtiden kan detta innebära att psoriasissjuka med dessa gener kan få en behandling som gör att ledsjukdomen inte bryter ut.
Annons

Anne Barton är reumatolog och en av forskarna bakom den senaste upptäckten, som ses som ett genombrott i forskningen kring psoriasis. I framtiden hoppas hon kunna testa patienter med psoriasis för att hitta de som löper hög risk för att utveckla artrit (PsA).

– Nästa steg är att utveckla behandlingar som kan förhindra att psoriasisartrit utvecklas hos dessa individer, säger hon i ett pressmeddelande från Psoriasisförbundet.  

PsA kan orsaka stort lidande

Annons
Annons

Psoriasisartrit, PsA är en kronisk inflammatorisk ledsjukdom som kan orsaka mycket lidande hos den drabbade. En mildare variant kan drabba bara ett fåtal leder, medan den mer aggressiva varianten ofta drabbar många leder och kan göra patienten rörelsehindrad. De flesta som har psoriasisartrit har även psoriasis på huden. Psoriasisartrit drabbar i dagsläget omkring var tredje person med psoriasis och hittills har det varit okänt vilka dessa patienter är.

– Studien ger oss viktiga insikter i genetiken hos psoriasisartrit vilka förklarar grundläggande skillnader mellan psoriasis och psoriasisartrit, säger John Bowes, som deltog i analysen av resultaten. Resultaten understryker att CD8+-celler sannolikt driver på inflammation vid psoriasisartrit. I fortsatta studier kommer vi fokusera på hur de genetiska förändringarna agerar i dessa immunceller med hopp att förstå vad som orsakar sjukdom.

    Källor

  • Psoriasisförbundet - http://www.mynewsdesk.com/se/psoriasisforbundet/news/psoriasisartritgen-kartlagd-105888?utm_source=realtime&utm_medium=email&utm_campaign=Subscription

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.