Nyhet | Reumatologi

Genvarianter som ökar risken för SLE identifierade 

Personer som bär på en speciell genvariant löper inte bara en ökad risk för att drabbas av den reumatiska sjukdomen SLE – arvsanlaget har även visat sig vara en riskökning för akut njurinflammation och stroke. Men nu har forskare vid Akademiska sjukhuset lyckats visa hur denna riskgenvariant påverkar funktionen hos immunceller, vilket banar väg för nya, effektiva behandlingar. 


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-05-09
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Den autoimmuna reumatiska sjukdomen SLE (Systemisk lupus erythematosus) orsakar mycket lidande med smärta och ledinflammation hos de drabbade. Majoriteten, 90 procent, av patienterna är kvinnor. Ny forskning har nu identifierat en riskgenvariant som kan förklara varför vissa drabbas av sjukdomen och i vilken grad. 

– Detta är den första studie som visar att patienter som bär på en viss riskgenvariant i STAT4, har en ökad känslighet för överaktivering av T-celler som driver på inflammationsprocessen vid SLE. Förutom en ökad risk att utveckla sjukdomen och få ett svårare förlopp, löper dessa personer ökad risk för akut njurinflammation och stroke, säger Niklas Hagberg, forskare inom reumatologi vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet, i ett pressmeddelande. 

Fyndet öppnar upp för nya sätt att behandla sjukdomen. Detta uppmärksammas i samband med internationella SLE-dagen den 10 maj. 

Annons
Annons

Ny behandling som biter på SLE 

Uppsalaforskarna har gått vidare och upptäckt att SLE-patienter med denna specifika riskgenvariant svarar bra på en substans som är kandidat till nya läkemedel, en så kallad selektiv Januskinashämmare. 

– Bättre förståelse av hur riskvarianter i gener i immunsystemet påverkar cellulära funktioner kan förhoppningsvis leda till att vi i framtiden kan dela in patienterna i flera grupper som svarar på olika behandlingar och därmed erbjuda effektivare terapier, säger Niklas Hagberg. 

    Källor

  • Akademiska sjukhuset - http://www.akademiska.se/press#/pressreleases/ny-kunskap-om-riskgenvarianter-bakom-sle-banar-vaeg-foer-effektivare-behandling-2500119

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons