Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Reumatologi

Gikt i fokus på reumatologikongressen

Ett område som står i centrum under årets Eular i London är diagnostisering och kartläggning av gikt, då det har skett flera framsteg under de senaste åren.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-06-10

Annons

Omkring 10 000 svenskar är idag drabbade av gikt, en sjukdom som karaktäriseras av svåra ledinflammationer till följd av förhöjda urinsyranivåer i blodet.

– Det råder även en samsjuklighet vid gikt som vi börjar få större förståelse för. Till exempel finns kopplingar till både njursjukdomar, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar, säger Ingemar Petersson, professor och forskningschef vid Skånes universitetssjukhus.

Annons
Annons

Numera kan läkaren diagnostisera och kartlägga gikt med en särskild form av datortomografi. Metoden visar även hur effektiv en specifik behandling är. Någon som bland annat lyfts fram under reumatologikongressen Eular som hålls i London under veckan, där cirka 14 000 personer från 167 olika länder kommer delta.

– Det här är tredje året som jag sitter med i ledningsgruppen och jag måste säga att forskningskvaliteten blir bättre för varje gång, säger Ingemar Petersson.

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/06/08/gikt--ett-hett-omrade-pa-arets-eular

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons