Många RA-patienter får dyrare läkemedel än nödvändigt

Förutom att effekten nästan är densamma blir prislappen betydligt lägre om patienter med reumatoid artrit (RA) får trippelterapi istället för biologiska läkemedel. Det skriver forskare i en analys publicerad i tidskriften Annals of Internal Medicine.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-05-31
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Forskare i USA och Kanada har analyserat hur mycket pengar som kan sparas in beroende på vilken behandlingsmetod som används vid reumatoid artrit. Det handlar om trippelterapi och biologiska läkemedel, vilket det senaste ges till majoriteten av patienterna i USA
Resultatet visar att effekten av det biologiska läkemedlet, med den aktiva substansen etanercept, var marginellt bättre än effekten av trippelterapi där läkemedlen innehöll sulfasalazin och hydroxiklorokin. Skillnaden skulle motsvara 55 extra dagar utan symtom vid livslång behandling om patienten fick det biologiska läkemedlet, enligt forskarnas beräkningar.

Läs även: "Till slut kunde jag inte hålla i en kaffekopp utan att ta i med båda händerna"

Viktiga fynd

Kostnadsskillnaderna mellan behandlingarna var dock större och medicinering med biologiska läkemedel kan kosta flera tusen dollar i månaden, enligt forskarna. De menar att patienten skulle kunna spara in närmare 78 00 dollar, vilket motsvarar runt 700 000 kronor, om trippelterapier förskrivs framför biologiska läkemedel. Detta menar forskarna är viktiga fynd då billigare läkemedel, vars effekt liknar den som ses för dyrare alternativ, frigör värdefulla resurser för sjukvården.

Annons
Annons

Patientfall: Patient med diagnostiserad psoriasis har fått ledbesvär

I analysen kunde forskarna dock inte ta hänsyn till eventuella biverkningar på sikt med de två behandlingsalternativen, vilket de understryker är en svaghet med fynden.

    Källor

  • Annals of Internal Medicine - http://annals.org/aim/article/2629469/triple-therapy-versus-biologic-therapy-active-rheumatoid-arthritis-cost-effectiveness

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

  • 8d5f6e28c0e76ff3b40ae092fc02bbfd.jpeg
    fabola 2017-05-31 16:09 (21 månader sen)

    Tyvärr kan inte patienter välja behandling men de kan tacka nej till behandling. Detta gör att val av läkemedel blir helt i händer på policy av enskilt landsting. I Sverige finns fortfarande skillnader när det gäller val av läkemedel vid RA beroende på var man är bosatt. Socialstyrelsen rekomderar Mtx i första hand vid aktiv RA men om otillräcklig effekt eller besvärande biverkan därav är det dags att patienten får prova biologiska läkemedel.


Annons
Annons
Annons
Annons