Nya rekommendationer vid rörelseorganens sjukdomar
Nyligen uppdaterade Socialstyrelsen de nationella riktlinjerna för rörelseorganens sjukdomar, vilka omfattar reumatoid artrit, axial spondylartrit, psoriasisartrit, artros och osteoporos. Läs en sammanfattning av de viktigaste budskapen här.
De nationella riktlinjerna ska ligga till grund för olika beslut inom hälso- och sjukvården. Riktlinjerna för rörelseorganens sjukdomar publicerades i januari 2021 och är en uppdatering av riktlinjerna som publicerades 2012.
Dessa sjukdomar ingår i riktlinjerna:
- Tre inflammatoriska reumatiska sjukdomar:
- reumatoid artrit (ledgångsreumatism)
- axial spondylartrit (inflammatorisk ryggsjukdom)
- psoriasisartrit (som drabbar många med hudsjukdomen psorisasis)
- artros
- benskörhet (osteoporos)
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från den årliga kongressen ACR (American College of Rheumatology)? Lämna din e-postadress här »
Tidig diagnos, behandling och patientutbildning
De uppdaterade riktlinjerna innehåller totalt 78 rekommendationer till hälso- och sjukvården. Här är några centrala budskap:
Tidig diagnos och utredning
Det är viktigt att fler patienter får en diagnos och utredning tidigt, innan sjukdomen utvecklas och blir allvarlig. Genom att tidigt sätta in effektiva läkemedel kan skador undvikas.
Fysisk träning centralt i behandlingen
Vid sjukdom i rörelseorganen är fysisk träning mycket viktigt för att må bra. Ofta behövs hjälp med träning och rehabilitering av flera i hälso- och sjukvården som arbetar tillsammans.
Operationen artroskopisk kirurgi hjälper sällan
Vissa patienter med artros får en operation som kallas artroskopisk kirurgi, något som dock sällan hjälper. Behandlingsmetoder som fysisk träning och patientutbildning rekommenderas istället.
- Socialstyrelsen - https://www.socialstyrelsen.se/regler-och-riktlinjer/nationella-riktlinjer/information-till-patienter/om-publicerade-riktlinjer/rorelseorganens-sjukdomar/
Källor
-
NetdoktorPro rapporterar från ACR-kongressen
Här samlar vi kongressrapporter och intervjuer med medicinska experter som deltagit under American College of Rheumatology (ACR).
-
ACR 2021: Läkemedel med många användningsområden inom reumatologin
Med framför allt axial spondylartrit i fokus bevakade Tomas Husmark, överläkare vid Reumatologkliniken, Falu lasarett, årets ACR-kongress. För NetdoktorPro delar han med sig av sin upplevelse från mötet.
-
Alla tjänar på att göra psoriasispatienten mer delaktig i sin vård
För att skynda på omhändertagandet kring psoriasisartrit, som för många idag innebär en lång vårdresa, är det viktigt att utbilda patienterna. Men vem har ansvaret? Den frågan ställer NetdoktorPro till experterna.
-
Vanligt att psoriasisartrit förväxlas med andra tillstånd
Vad är det som gör sjukdomen så komplex? Och hur kan man förkorta tiden till diagnos och därmed minska risken för onödig funktionsnedsättning och lidande? Detta diskuterar överläkare Gerd-Marie Alenius och Barbra Bohannan, samordnare på Psoriasisförbundet, i ett webbinarium.
-
Psoriasisartrit (PsA)
Psoriasisartrit är en inflammatorisk sjukdom som i varierande utsträckning drabbar hud och leder. Den tillhör de inflammatoriska ledsjukdomarna och per definition gruppen spondylartrit, men det föreligger i vissa fall även likheter med reumatoid artrit.
-
Reaktiva artriter
En reaktiv artrit, ReA, är en steril ledinflammation till följd av en infektion som inte finns i själva leden men på ett annat ställe i kroppen, vanligen i i urinvägar/genitalier eller mag-tarmkanalen.
-
Nu avslöjas läkarnas kunskap om inflammatorisk ryggsjukdom
Hittills har totalt 298 läkare och annan sjukvårdspersonal genomfört NetdoktorPros läkarutbildning om inflammatorisk ryggsjukdom. Svaren visar på god kännedom om sjukdomen och hur den ska följas upp. Den stora utmaningen är att ställa diagnos i ett tidigt skede. Det torde även finnas vissa oklarheter kring val av behandling.
-
Psoriasisartrit – en komplex sjukdom
Almedalen: För kroniskt sjuka, med en komplex sjukdomsbild är det vardag att kämpa för att få rätt diagnos och vård. Patienter med psoriasisartrit är en sådan patientgrupp. I genomsnitt får de vänta 3,5 år på att få diagnos.