Nyhet | Reumatologi

Reumatikerförbundet: ”Patientgrupp kan bli utan behandling”

DEBATT: Socialstyrelsen uppdaterar nu de nationella riktlinjerna för rörelseorganens sjukdomar, vilket är något som Remuatikerförbundet välkomnar. Samtidigt oroar sig förbundet över att rehabilitering inte kommer att prioriteras på det sätt som de anser är nödvändigt för deras medlemmar.


Publicerad den: 2019-02-06
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

”Det innebär i så fall att en stor patientgrupp kan bli utan den behandling de så väl behöver, med sämre livskvalitet och ökad dödlighet som följd”, skriver Remuatikerförbundet ordförande Lotta Håkansson i en debattartikel i Dagens Samhälle.

Hon menar att regioner prioriterar rehabilitering och klimatvård olika och ibland inte alls.

”Ofta sägs anledningarna vara att man tror att biologiska läkemedel gjort att rehabilitering inte längre behövs, men det är fel”, skriver hon och hänvisar till en enkätundersökning som förbudet genomförde förra året.

”Drygt hälften, 57 procent, av de närmare 5 000 personer som slutförde enkäten hade inte fått någon rehabilitering alls de senaste 10 åren. En majoritet av dessa, 73 procent, sa att det hade velat ha rehabilitering. 57 procent av de som svarade tyckte inte heller att de fått tillräcklig information om vilka rehabiliteringsinsatser som finns. Av de som fått rehabilitering i någon form svarar cirka 65 procent att rehabiliteringen har haft stor effekt, cirka 80 procent uppger att de klarar vardagen bättre, 70 procent uppger att har mindre ont än tidigare och är mindre trötta”, skriver hon.

Lotta Håkansson avslutar med att förbundet förväntar sig att rehabilitering ska inkluderas och prioriteras i de reviderade riktlinjerna för rörelseorganens sjukdomar, då det bland anant skulle ge en mer likvärdig rehabilitering oavsett var man bor i landet.

Här kan du läsa debattartikeln i helhet >>

Annons
Annons

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons