Nyhet | Reumatologi

Samband mellan tandlossning och ledgångsreumatism

Tandlossningssjukdom torde föregå insjuknande i reumatoid artrit, enligt forskningsresultat från Umeå universitet som presenteras i tidskriften Arthritis & Rheumatology. Resultatet visar även att det finns ett samband mellan käkbensförlust och förhöjda nivåer av molekylen RANKL i blodet.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-12-06
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Vi vet till exempel att individer med ledgångsreumatism i större grad uppvisar tandlossningssjukdom än individer med friska leder. Vi vet också att behandling riktad mot tandlossningssjukdom även förbättrar symtom från lederna hos individer med ledgångsreumatism. Däremot är det oklart om det är ett orsakssamband som råder, säger Pernilla Lundberg, universitetslektor vid Institutionen för odontologi vid Umeå universitet.

Annons
Annons

Hon är en av forskarna bakom studien, där de analyserat förekomsten av käkbensförlust i tandröntgenbilder tagna från individer med reumatoid artrit. Resultaten visar för första gången ett tydligt orsakssamband - de individer som senare utvecklade ledgångsreumatism uppvisade nämligen en högre grad av käkbensförlust.

Benförlust innan symtom från lederna

Den allra högsta graden av benförlust sågs bland de individer som senare utvecklade ledgångsreumatism. Dessa individer hade dessutom förhöjda nivåer av den bennedbrytningsdrivande molekylen RANKL i blodet.

Annons
Annons

– Såvitt vi vet har ingen tidigare kunnat visa att individer som senare utvecklar ledgångsreumatism har en högre grad av benförlust innan de får symtom från lederna, säger Solbritt Rantapää Dahlqvist, forskare vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, som också står bakom studien.

Samtidigt understryker hon att fler kliniska studier samt studier av basala mekanismer krävs för att stärka orsakssambandet.

    Källor

  • Umeå universitet - http://www.umu.se/om-universitetet/aktuellt/nyheter/nyhetsvisning//kakbensforlust-foregar-insjuknande-i-ledgangsreumatism.cid287175

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons