Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Reumatologi

Särskild gen skyddar mot psoriasis

Idag finns ingen botande behandling mot hudsjukdomen psoriasis. Men i en ny studie från Karolinska Institutet visar forskarna hur genen miR-146a har en viktig roll för att förhindra att sjukdomen blir kronisk.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-08-26

Annons

Psoriasis är en mycket vanlig inflammatorisk hudsjukdom som uppstår genom en kombination av arv och miljöfaktorer. Den aktuella forskningen har som syfte att hitta nya molekylära mekanismer som leder till psoriasis, för att förstå hur sjukdomen uppstår och varför den inte läker ut - samt för att på längre sikt kunna utveckla nya psoriasisbehandlingar. Men nu verkar forskare vid Karolinska Institutet vara på rätt spår.

Gen viktigt roll vid utveckling av psoriasis

Forskargruppen har tidigare visat att en särskild gen, miR-146a, finns i hudcellerna och har förändrad aktivitet vid psoriasis. För att undersöka dess roll vid sjukdomen använde forskarna nu en grupp möss som saknar genen, samt en kontrollgrupp där genen finns. Genom att inducera psoriasisliknande hudförändringar med en kräm bedömde man resultatet kliniskt, mikroskopiskt samt på molekylärnivå.

Annons
Annons

– Avsaknad av miR-146a leder till mer uttalad hudinflammation, som dessutom utvecklas snabbare. Hos möss som saknar miR-146a ser vi en långsammare och ofullständig läkning, säger Enikö Sonkoly, docent vid institutionen för medicin, Solna, vid Karolinska Institutet.

    Källor

  • Karolinska Institutet - http://ki.se/nyheter/sa-skyddar-sarskild-gen-mot-psoriasis

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons