Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Reumatologi

Sex års väntan på diagnosen psoriasisartrit (PsA)

Väntan på en diagnos är lång för personer med psoriasisartrit. I genomsnitt får de gå i drygt sex år med ledvärk innan de ens får remiss till reumatolog, visar en ny studie.
Annons

Psoriasisartrit (PsA) är en ledinflammation som drabbar omkring var tredje person med psoriasis. Med en tidig PsA-diagnos är chansen större att man lyckas undvika permanenta skador på lederna. Trots detta är väntan på en diagnos utdragen för många patienter. En ny studie visar att det i snitt tar 6,5 år från det att patienten för första gången söker sjukvård på grund av ledsymtom till dess att hen får sin PsA-diagnos: Först 6,1 år innan patienten ens skickas till reumatolog och sedan ytterligare några månader innan diagnosen ställs, rapporterar Dagens Medicin.

Lång väntan på diagnosen psoriasisartrit (PsA)

– Det var överraskande att tiden till diagnosen psoriasisartrit var så lång, säger Julia Rockberg, forskare på företaget IMS Health i Stockholm, till tidningen.

Studien visade också att två av tre patienter hade sökt vård för ledsymtom innan de fick sin psoriasisdiagnos. Den holländske reumatologen Kurt de Vlam kallar resultatet för provokativt, eftersom den allmänna uppfattningen är att psoriasis i huden kommer före psoriasis i lederna.

Studien baserades på journaldata från sjukhus, primärvård och nationella hälsoregister och omfattade drygt 380 patienter med psoriasisartrit. Den har finansierats av läkemedelsbolaget Abbvie.

Läs gärna NetdoktorPro:s intervju med Carolina Degerkvist som har psoriasisartrit. 

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/06/11/lang-tid-till-diagnos-av-psoriasisartrit/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.