Nyhet | Reumatologi

Sex av tio RA-patienter rör sig för lite

Det är känt att fysisk aktivitet ökar livskvalitén och ger flera positiva effekter på sjukdomen reumatoid artrit, RA. Samtidigt är det endast fyra av tio patienter som följer livsstilsråden om träning, visar en svensk studie som presenterades under reumatologikongressen Eular. Det rapporterar Dagens Medicin.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-06-18
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Vi såg att personer som hade en hälsosam livsstil innan de fick sin diagnos i högre utsträckning fortsatte att vara fysiskt aktiva flera år efteråt. Det är egentligen inga förvånande slutsatser men visar att vissa patienter behöver extra stöd för att behålla eller ändra sin livsstil, säger Ann Bremander, biträdande forskningsledare vid FoU Spenshult i Halmstad och professor i reumatologisk rehabilitering vid Syddansk Universitet och vid Kong Christian X's Gigthospital i Gråsten, till Dagens Medicin.

Patienterna i studien delades upp i grupper efter hur fysisk aktiva de var. Den ena gruppen uppfyllde den rekommenderade nivån om att motionera 150 minuter i veckan, medan den andra grupper låg under nivån.

 

Bättre coachning vid RA

Förutom kliniska uppföljningar fick patienterna även svara på enkäter som rör livsstil. De som hade bibehållit en god fysisk aktivitet skattade i genomsnitt sin livskvalitet högre, var mer sällan överviktiga och rökte i lägre utsträckning, jämfört med de som var mer stillasittande.

 

Annons
Annons

Men Ann Bremander menar att det inte är så enkelt som att uppmana vården att ge fler livsstilsråd. Det handlar snarare om att anpassa råden utefter patienten och coacha denna till en hälsosam livsstil.

– Det handlar om att möta personen där den är. Har jag precis börjat en ny läkemedelsbehandling eller just fått min diagnos, då kanske jag inte tar till mig tips om kost och motion, säger Ann Bremander, till Dagens Medicin.

Patientfall: 27-åriga Andreas söker vård för AS

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/06/16/halsosamma-ra-patienter-fortsatter-med-fysisk-aktivitet/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons