Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Reumatologi

Smärtsam väntan för personer med inflammatorisk ryggsjukdom

Väntetiderna för diagnos vid reumatisk sjukdom är ofta fem år eller mer, visar en ny svensk undersökning. Under tiden ökar risken för beroende av smärtstillande läkemedel. Ett exempel på en sådan sjukdom är ankyloserande spondylit (AS).


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-10-15

Annons

Ankyloserande spondylit (AS) är en av de vanligaste reumatiska sjukdomarna. Det är också den svårast sjuka undergruppen bland inflammatoriska ryggsjukdomar. Samtidigt får över 40 procent av patienterna vänta mer än fem år på diagnos, visar en ny svensk undersökning som är gjord i samarbete med Reumatikerförbundet.

– Utan diagnos står man utan behandling, och därmed kan besvären eskalera. Dessutom kan permanenta skador uppstå, säger Lotta Håkansson, ordförande för Reumatikerförbundet, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Sen diagnos kan även leda till ett beroende av smärtstillande läkemedel. I samband med den Internationella Reumatikerdagen den 12 oktober skrev Lotta Håkansson en debattartikel i Expressen. Där lyfter hon att dessa patienter uppenbarligen har sökt hjälp och istället för utredning fått starka läkemedel utskrivna på recept.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från den årliga kongressen ACR (American College of Rheumatology)? Lämna din e-postadress här »

Öka kunskapen om AS inom sjukvården

Undersökningen visade även att tiden till diagnos var längre för kvinnor än för män och många led av samsjuklighet, bland annat sömnsvårigheter, depression och ångest. Denna data stämmer överens med tidigare forskningsstudier.

För att förebygga skador, öka behandlingseffekten och möjligheten till remission krävs ökad kunskap om reumatiska sjukdomar, menar Lotta Håkansson.

– Kunskapen om reumatiska sjukdomar i primärvården behöver öka och det måste klargöras hur kunskapsöverföring från specialistvård till primärvård ska gå till. I den pågående översynen av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar måste det också bli tydligare hur personer med misstänkt reumatisk sjukdom ska tas om hand, säger Lotta Håkansson.

Annons
Annons

Även data från NetdoktorPros pågående läkarutbildning om inflammatorisk ryggsjukdom visar att utmaningen är att ställa diagnos i ett tidigt skede. Det torde även finnas vissa oklarheter kring val av behandling. Läs mer om svaren från utbildningen här >>

    Källor

  • Reumatikerförbundet - http://www.mynewsdesk.com/se/reumatikerforbundet/pressreleases/smaertsam-vaentan-foer-personer-med-reumatiska-sjukdomar-2757795
  • Expressen Debatt - https://www.expressen.se/debatt/tio-ar-av-svar-smarta-i-vantan-pa-ratt-diagnos/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons