Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Reumatologi

Studie: Förebyggande behandling föreskrivs endast till 42 procent av patienterna med gikt

Gikt är en vanlig artritsjukdom som har ökat de senaste tio åren. Men en ny studie vid Sahlgrenska akademin visar att mindre än hälften av patienterna får förebyggande behandling.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-08-31

Annons

Sjukdomen är vanlig över hela världen, speciellt hos den lite äldre befolkningen och främst hos män. Det finns studier från flera europeiska länder men varken i Sverige eller i någon av de andra nordiska länderna har någon tidigare studie om förekomsten av gikt gjorts. I en ny studie vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, undersöktes förekomsten av gikt i Västra Götalands-regionen.

– Då Västra Götalands-regionen är representativt för Sverige tror vi att dessa data även är representativa för Sverige, säger Mats Dehlin som är överläkare i reumatologi och forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Annons
Annons

Studien, som är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Arthritis Research & Therapy, visar att gikt blev vanligare med en nästan 50-procentig ökning i nyinsjuknande för varje år från 2005 till 2012. Däremot förskrevs förebyggande behandling med uratsänkande läkemedel endast till 42 procent av patienterna med gikt år 2012, uppger Mats Dehlin.

– Det finns billig och effektiv behandling sedan många år tillbaka men den används i otillräcklig omfattning. Varför det är så håller vi nu på och undersöker, säger han.

    Källor

  • Sahlgrenska akademin - http://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//mindre-an-halften-av-patienterna-med-gikt-far-forebyggande-behandling.cid1398927

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons