Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Reumatologi

Varningstecken långt innan ledgångsreumatismen bryter ut

Flera år innan insjuknade i ledgångsreumatism går det att se förhöjda nivåer av specifika antikroppar mot tandbakterier och virus i blodet. De drabbade har även skador i käkben och skelett, vilket tyder på att bennedbrytningen startar långt innan sjukdomen bryter ut. Det framgår i en avhandling vid Umeå universitet.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-04-25

Annons

Studien inkluderar över 500 blodprov som lämnats till Medicinska biobanken i norra Sverige från individer som senare insjuknande i reumatoid artrit, ledgångsreumatism, samt blodprov från samma personer efter att sjukdomen brutit ut. I samarbete med tandläkare har även röntgenbilder från patienterna inkluderats. Det handlar om röntgenbilder av tänder från friska personer som senare insjuknade samt röntgen av händer och fötter vid insjuknandet.

 

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från den årliga kongressen ACR (American College of Rheumatology)? Lämna din e-postadress här »

Varningstecken tolv år innan insjuknandet

Resultaten visar att personer som senare i livet kommer utveckla ledgångsreumatism har ökade nivåer av specifika antikroppar i blodet – nämligen antikroppar mot en munhålebakterie som visat sig ha samband med tandlossning samt Epstein-Barr-virus. En del av antikropparna kunde ses i blodet så långt som tolv år innan insjuknandet.

– Förhoppningen är att man i framtiden ska kunna bromsa eller hejda sjukdomen innan den bryter ut genom att kunna ställa en tidig diagnos, säger Linda Johansson, doktorand vid Umeå universitet, som står bakom avhandlingen.

Annons
Annons

Patientfall: Patient med diagnostiserad psoriasis har fått ledbesvär

Förebygga ledgångsreumatism

Hos samma individer som forskarna hittade antikroppar fann de även en förhöjd mängd av en blodmarkör för nedbrytning av ben. Något som inte bara hängde samman med skador i käkbenet innan insjuknande, utan även i händer och fötter.

– Ledgångsreumatism orsakas av allt att döma av ett samspel mellan många olika faktorer i form av arv, miljö, infektioner och levnadsvanor. Om man i förväg kan se att en individ har förhöjd nivå av vissa riskfaktorer, kan man eventuellt i gengäld försöka reducera andra för att förebygga sjukdomen, säger Linda Johansson.

Annons
Annons

    Källor

  • Umeå universitet - http://www.medfak.umu.se/om-fakulteten/aktuellt/nyhetsvisning/nya-pusselbitar-om-faktorer-brbakom-ledgangsreumatism.cid291416

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.