Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Reumatologi

Vissa RA-patienter behöver extra stöd för att bli mer hälsosamma

Träning och motion kan öka livskvaliteten och ha positiva effekter vid reumatoid artrit. Men en svensk studie visar att vissa patienter kan behöva extra stöd för att kunna ändra sin livsstil, rapporterar Dagens Medicin.


Publicerad den: 2019-03-20
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

träning-fysisk-aktivitet-cyklar
Annons

På grund av sin sjukdom är många patienter med reumatoid artrit (RA) eller ledgångsreumatism som det också kallas, mindre fysiskt aktiva. Det kan till exempel bero på smärta eller trötthet till följd av den ökade inflammationen i kroppen.

Att röra på sig och ha en mer hälsosam livsstil kan dock ha positiva effekter på sjukdomen. Trots det är endast fyra av tio personer med RA fysiskt aktiva på en hälsosam nivå under en längre tid, enligt en svensk studie.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från den årliga kongressen ACR (American College of Rheumatology)? Lämna din e-postadress här »

Hälsosamma vanor håller i sig

Personer som tidigare varit fysiskt aktiva verkar dock i större utsträckning fortsätta med sina goda vanor, även efter att de fått diagnosen reumatoid artrit, menar Ann Bremander. Hon är biträdande forskningsledare vid FoU Spenshult i Halmstad och professor i reumatologisk rehabilitering vid Syddansk Universitet och vid Kong Christian X's Gigthospital i Gråsten, Danmark.

Annons
Annons

– Vi såg att personer som hade en hälsosam livsstil innan de fick sin diagnos i högre utsträckning fortsatte att vara fysiskt aktiva flera år efteråt. Det är egentligen inga förvånande slutsatser men visar att vissa patienter behöver extra stöd för att behålla eller ändra sin livsstil, säger Ann Bremander, till Dagens Medicin.

Patienterna som deltar i studien kommer från den svenska Barfot-kohorten som startade på 90-talet för att undersöka effekten av farmakoligisk behandling på RA-patienter. Förutom kliniska uppföljningar fick patienterna också svara på frågor rörande sin livsstil vid två tillfällen, år 2010 och 2017.

41 procent som svarade på enkäten rörde sig tillräckligt vid båda dessa tillfällen. De uppskattade även sin livskvalitet högre, rökte i lägre utsträckning och var mer sällan överviktiga än de som var mindre fysisk aktiva.

Annons
Annons

Viktig att vården fortsätter vägleda patienterna

Ann Bremander menar att det här ger en viktig signal till sjukvården om att de måste fortsätta coacha patienter till en mer hälsosam livsstil. Rör man på sig mer är man förmodligen också bättre på att äta nyttigare och röka mindre, menar hon.

Men det räcker inte bara med att ge fler livsstilsråd, vården måste också vara mer uppmärksam på vilken situation patienten befinner sig i.

– Det handlar om att möta personen där den är. Har jag precis börjat en ny läkemedelsbehandling eller just fått min diagnos, då kanske jag inte tar till mig tips om kost och motion, säger Ann Bremander, till Dagens Medicin.

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/06/16/halsosamma-ra-patienter-fortsatter-med-fysisk-aktivitet/

Annons
Annons
Annons

Annons