Vissa RA-patienter behöver extra stöd för att bli mer hälsosamma
Träning och motion kan öka livskvaliteten och ha positiva effekter vid reumatoid artrit. Men en svensk studie visar att vissa patienter kan behöva extra stöd för att kunna ändra sin livsstil, rapporterar Dagens Medicin.

På grund av sin sjukdom är många patienter med reumatoid artrit (RA) eller ledgångsreumatism som det också kallas, mindre fysiskt aktiva. Det kan till exempel bero på smärta eller trötthet till följd av den ökade inflammationen i kroppen.
Att röra på sig och ha en mer hälsosam livsstil kan dock ha positiva effekter på sjukdomen. Trots det är endast fyra av tio personer med RA fysiskt aktiva på en hälsosam nivå under en längre tid, enligt en svensk studie.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från den årliga kongressen ACR (American College of Rheumatology)? Lämna din e-postadress här »
Hälsosamma vanor håller i sig
Personer som tidigare varit fysiskt aktiva verkar dock i större utsträckning fortsätta med sina goda vanor, även efter att de fått diagnosen reumatoid artrit, menar Ann Bremander. Hon är biträdande forskningsledare vid FoU Spenshult i Halmstad och professor i reumatologisk rehabilitering vid Syddansk Universitet och vid Kong Christian X's Gigthospital i Gråsten, Danmark.
– Vi såg att personer som hade en hälsosam livsstil innan de fick sin diagnos i högre utsträckning fortsatte att vara fysiskt aktiva flera år efteråt. Det är egentligen inga förvånande slutsatser men visar att vissa patienter behöver extra stöd för att behålla eller ändra sin livsstil, säger Ann Bremander, till Dagens Medicin.
Patienterna som deltar i studien kommer från den svenska Barfot-kohorten som startade på 90-talet för att undersöka effekten av farmakoligisk behandling på RA-patienter. Förutom kliniska uppföljningar fick patienterna också svara på frågor rörande sin livsstil vid två tillfällen, år 2010 och 2017.
41 procent som svarade på enkäten rörde sig tillräckligt vid båda dessa tillfällen. De uppskattade även sin livskvalitet högre, rökte i lägre utsträckning och var mer sällan överviktiga än de som var mindre fysisk aktiva.
Viktig att vården fortsätter vägleda patienterna
Ann Bremander menar att det här ger en viktig signal till sjukvården om att de måste fortsätta coacha patienter till en mer hälsosam livsstil. Rör man på sig mer är man förmodligen också bättre på att äta nyttigare och röka mindre, menar hon.
Men det räcker inte bara med att ge fler livsstilsråd, vården måste också vara mer uppmärksam på vilken situation patienten befinner sig i.
– Det handlar om att möta personen där den är. Har jag precis börjat en ny läkemedelsbehandling eller just fått min diagnos, då kanske jag inte tar till mig tips om kost och motion, säger Ann Bremander, till Dagens Medicin.
- Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/06/16/halsosamma-ra-patienter-fortsatter-med-fysisk-aktivitet/
Källor
-
NetdoktorPro rapporterar från ACR-kongressen
Här samlar vi kongressrapporter och intervjuer med medicinska experter som deltagit under American College of Rheumatology (ACR).
-
Inflammatorisk ryggsjukdom och ankyloserande spondylit (AS)
Inflammatorisk ryggsjukdom eller axial spondylartrit (SpA) är det övergripande namnet för denna grupp av sjukdomar. Ankyloserande spondylit (AS) är den svårast sjuka undergruppen.
-
Psoriasisartrit – patienter vittnar om kunskapsbrist inom primärvården
Ett flertal studier visar att psoriasispatienter går runt många år med ledbesvär innan diagnosen psoriasisartrit ställs. Och det är inte ovanligt att patienten får träffa många läkare under resans gång. Det finns en kunskapslucka om psoriasisartrit inom primärvården, menar Barbra Bohannan, samordnare på Psoriasisförbundet.
-
Alla tjänar på att göra psoriasispatienten mer delaktig i sin vård
För att skynda på omhändertagandet kring psoriasisartrit, som för många idag innebär en lång vårdresa, är det viktigt att utbilda patienterna. Men vem har ansvaret? Den frågan ställer NetdoktorPro till experterna.
-
Artros
Artros är vår vanligaste ledsjukdom och är enligt WHO bland de elva sjukdomar som orsakar störst global sjukdomsbörda. Vid artros föreligger smärta, funktionsnedsättning och strukturella ledförändringar.
-
Systemisk lupus erythematosus, SLE
-
En av tre reumatiker svarar inte på sin behandling
Detta är något som forskarna brottas med och visst har de kommit en bit på vägen, berättar reumatologen Tomas Husmark som var på plats under kongressen American College of Rheumatology 2018.
-
Nu avslöjas läkarnas kunskap om inflammatorisk ryggsjukdom
Hittills har totalt 298 läkare och annan sjukvårdspersonal genomfört NetdoktorPros läkarutbildning om inflammatorisk ryggsjukdom. Svaren visar på god kännedom om sjukdomen och hur den ska följas upp. Den stora utmaningen är att ställa diagnos i ett tidigt skede. Det torde även finnas vissa oklarheter kring val av behandling.