Intervju | Smärta

Nu ger våra läkarutbildningar fortbildningspoäng

När du går igenom någon av NetdoktorPros vidareutbildningar för läkare får du nu särskilda fortbildningspoäng, utefter SFAM:s nya poängmodell. Varje genomförd läkarutbildning resulterar i poäng som motsvarar en timmes fortbildning.


Publicerad den: 2015-10-21
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Det nya poängsystemet för vidareutbildningar för läkare lanserades tidigare i höstas. Konceptet går ut på att poängsätta fortbildningsaktiviteter med så kallade CPD-poäng, continuing professional development. Tanken är att allmänläkare enklare ska kunna planera och dokumentera sitt fortsatta lärande och förnyande av sina kunskaper, påpekar Eva Norell som är fortbildningschef vid Svensk förening för allmänmedicin (SFAM).

– Vi vill erbjuda läkaren ett bra verktyg för att strukturera sin fortbildning. Det har varit efterfrågat av allmänläkare under en längre tid, säger hon.

Annons
Annons

Hittills har NetdoktorPro lanserat fem interaktiva läkarutbildningar inom olika medicinska områden: psoriasis, långvarig smärta hos äldre, urtikaria, bältros och nokturi. Samtliga utbildningar har blivit poängsatta utefter SFAM:s nya poängsystem. Numera belönas läkare med 1 CPD-poäng per genomförd läkarutbildning. 

– Poängsättningen av utbildningarna har skett utifrån ett tidsperspektiv, och en CPD-poäng motsvarar en timmes fortbildning. Men jag vill betona att vi fortfarande befinner oss i en testversion av poängsystemet, det kan hända att poängsättningen korrigeras när pilotstudien av systemet är klar under nästa vår.

Eva Norell, SFAM: Nu ger NetdoktorPros vidareutbildningar för läkare fortbildningspoäng utefter SFAM:s poängmodellFortbildning är mer än kongressresor

Den nya poängmodellen för läkarnas vidareutbildningar har lånats från det norska re-certifieringssystemet. Norska allmänläkare har som krav att samla minst 300 fortbildningspoäng under en femårsperiod. Det finns dock ingen koppling mellan recertifiering och SFAM:s poängsystem, påpekar Eva Norell.

– Vår poängsättning av utbildningarna har inget med tvång att göra. Vi vill helt enkelt erbjuda ett verktyg som gör det enklare för allmänläkare att strukturera sin fortbildning över tid.

Ett viktigt syfte med poängmodellen är också att lyfta fram alternativa fortbildningsaktiviteter, menar Eva Norell.

– Fortbildning är så mycket mer än bara kongressresor. Det är till exempel e-learning eller att diskutera ett patientfall med sin läkarkollega. Ibland kan den bästa kompetensen faktiskt finnas så nära som i rummet intill.

SFAM lanserade testversionen av sin nya fortbildningssida för ungefär en månad sedan och NetdoktorPros samtliga läkarutbildningar ligger numera publicerade på sajten.

Alla NetdoktorPros läkarutbildningar hittar du här »

Annons
Annons

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons