Nyhet | Smärta

Inlärningsförmågan blir sämre vid konstant smärta

Har din patient långvarig smärta? Då kanske personen har försämrad inlärningsförmåga och har svårare att planera. Det visar en avhandling från Linnéuniversitetet.


Publicerad den: 2018-06-08
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

En ny avhandling från Linnéuniversitetet visar att långvarig smärta ger ökad känslighet för smärta även i andra kroppsdelar och försämrar den kognitiva förmågan.

Har man långvarig smärta får man det svårare att hålla uppmärksamheten uppe och förmågan att snabbt flytta saker och placera dem på förutbestämda platser blir nedsatt.

– Det vi kunde se i studien var att försämringen av hjärnans funktioner påverkade fler förmågor vid långvarig smärta som kändes hela tiden, jämfört med långvarig smärta där personerna upplevde smärtfria stunder och personer som upplevde kortvarig smärta, säger Helena Gunnarsson, som ligger bakom avhandlingen, i ett pressmeddelande.

I sin forskning tittade Helena Gunnarsson även på hur personer, som vanligtvis är smärtfria, reagerade på korta stunder av framkallad smärta. Det hon tittade på var hur deras förmåga att tänka abstrakt kring vardagliga situationer påverkades. Och då visade det sig att denna typ av smärta inte hade någon påverkan på dessa förmågor.

Annons
Annons

– Man kan säga att långvarig smärta som känns hela tiden verkar ge större och mer uttalade effekter på hjärnan än kortvarig smärta och långvarig smärta, där stunder av smärtfrihet upplevs, säger Helena Gunnarsson, i pressmeddelandet.

Detta kan innebära att personer som lever med ständig smärta kan ha sämre förmåga att utföra uppgifter som kräver uppmärksamhet samt att de kan ha svårt att planera och fullfölja långsiktiga mål, som till exempel en utbildning eller att fullfölja längre behandlingssekvenser som kräver aktiv medverkan.

Annons
Annons

    Källor

  • Linnéuniversitetet - https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2018/olika-smarttillstands-paverkan-pa-smartfornimmelse-och-kognitiva-formagor/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons