Nyhet | Smärta

Längre sjukskrivning vid tidig hjälp

”Syftet var att hjälpa patienterna, men resultatet blev tvärtom.” Det säger forskaren Lars Carlsson som i en mindre studie upptäckte att tidiga rehabiliterande insatser ledde till längre sjukskrivningar – tvärtemot vad man hoppats.

Publicerad den: 2014-12-29
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

I studien ingick ett trettiotal patienter på en vårdcentral i Ludvika. Alla patienter hade värk eller psykiska problem. Det visade sig att patienter som redan under sin första vecka som sjukskrivna fick träffa såväl läkare som sjukgymnast, arbetsterapeut och samtalsterapeut var borta från jobbet längre än patienter som enbart träffade läkaren.

Lars Carlsson som genomfört studien säger till Sveriges Radio att resultatet visar att för tidiga insatser kan skapa ett medicinskt problem som annars hade kunnat gå över av sig självt.

Annons
Annons

– Man har vetat sedan tidigare att kommer man in för sent i ett rehabiliteringsförlopp så har man dålig effekt, men den här studien talar om att man inte ska komma in hur tidigt som helst, säger Lars Carlsson.

Hans studie är visserligen liten men får stöd av annan forskning. Myndigheten Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, har tidigare kommit fram till att personer som var sjukskrivna för icke specifika rygg- och nackbesvär, och som fick en multimodal behandling och träffade både samtalsterapeuter och sjukgymnaster, ökade sin sjukfrånvaro. De olika behandlingarna hade inte heller några långsiktiga effekter på varken antalet läkarbesök eller läkemedelskonsumtionen.

Lars Carlsson anser nu att det behövs fortsatt forskning för att ta reda på hur man bäst kan hjälpa patienterna.

Annons
Annons

– Det finns förmodligen någon lagom tid i sjukskrivningsförloppet då man kan hjälpa patienten på bästa sättet. Vi kanske behöver ha kunskap om vilka patienter vi ska sätta mest resurser på, när i sjukskrivningsförloppet vi ska göra det och hur vi ska hjälpa dem på bästa sätt, säger han till Sveriges Radio.

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6051371

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons