Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Smärta

Nålstick ger smärtlindring

Ny forskning visar att akupunktur verkar smärtlindrande på två vis, rapporterar SVT:s Vetenskapsnyheter. Att nålstick i kroppen skulle kunna skona oss från smärta låter kanske konstigt. Akupunktur i behandlande och smärtlindrande syfte har hittills varit något kontroversiellt. Nu visar forskarna att aktiveringen i den del av hjärnan som är kopplad till smärtupplevelse, minskar kraftigt under akupunktur. För att avgöra nålarnas effekt på hjärnans bearbetning av smärta använde forskarna en röntgenteknik kallad funktionell Magnetresonanstomografi, (fMRI).

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2010-12-01

Annons

Ny forskning visar att akupunktur verkar smärtlindrande på två vis, rapporterar SVT:s Vetenskapsnyheter. Att nålstick i kroppen skulle kunna skona oss från smärta låter kanske konstigt.

Akupunktur i behandlande och smärtlindrande syfte har hittills varit något kontroversiellt. Nu visar forskarna att aktiveringen i den del av hjärnan som är kopplad till smärtupplevelse, minskar kraftigt under akupunktur.
För att avgöra nålarnas effekt på hjärnans bearbetning av smärta använde forskarna en röntgenteknik kallad funktionell Magnetresonanstomografi, (fMRI).

I studien genomgick 18 friska frivilliga fMRI med en elektrisk smärtstimulans knuten till vänster fotled. Akupunkturnålar placerades sedan på tre ställen på höger sida. Mellan tårna, under knäet och nära tummen.

Resultaten visar att nålarna har en mildrande effekt av två orsaker. Utöver de antagna effekterna på smärtsignaler, påverkades också hjärnans aktivering i områden som reglerar patienternas förväntningar av smärta. Något som kan liknas vid en placeboeffek, alltså, om man tror att något ska hjälpa, så kan man faktiskt uppleva det som så.

- Akupunktur förmodas verka genom minst två mekanismer. Dels genom de ospecifika förväntade effekterna, dels genom justering av den inkommande smärtsignalen. Våra resultat tyder på att akupunktur kan hjälpa till att lindra smärta via båda, säger studiens ledande forskare Nina Theysohn, vid Universitetssjukhuset i Essen.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter - http://svt.se/2.108068/1.2250400/nalstick_ger_smartlindring&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Vetenskap-Nyhete

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.