Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Smärta

Nätbehandling minskade smärta vid fibromyalgi

Minskad smärta och ökad livskvalité. Det blev resultatet efter att personer med fibromyalgi under några veckor genomgått behandling på nätet.


Lovisa
Publicerad den: 2019-12-09

Nätbehandling minskade smärta vid fibromyalgi
Annons

– Vi lanserade idén att de skulle försöka närma sig sådant som de undvek på grund av sin smärta, sina symptom och obehag som de känner är relaterade till det, berättar Maria Hedman-Lagerlöf vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet till Sveriges Radio.

Kvinnor drabbas oftare än män

I Sverige lider ungefär 200 000 personer av fibromyalgi som orsakar svår smärta i olika delar av kroppen. Det är inte ovanligt att smärtan håller i sig upp mot tre månader. Framför allt är det kvinnor som drabbas av smärtsyndromet.

Omdiskuterad diagnos

Fibromyalgi har länge varit en omdiskuterad diagnos men det forskarna kunnat visa är att det handlar om en störning i hjärnans centrala smärtbearbetning, det vill säga hur en person uppfattar och bearbetar smärta. Smärtan gör att många patienter begränsar sig själva och undviker att göra saker som gör ont.

Annons
Annons

Hjälp med att våga

I den tio veckor långa nätbehandlingen fick drabbade personer hjälp med att våga göra sådant de tidigare undvikit.

– Hjärnan får lär sig att de här symptomen inte är farliga. Du behöver inte uppmärksamma dem lika mycket. Och tanken är att hjärnan" skruvar ner" intensiteten på symptomen så att de inte upplevs lika starka längre, förklarar Maria Hedman-Lagerlöf.
Positiva resultat

Efter genomförd behandling hade testgruppen fått en kraftig minskning av sina besvär, och resultaten stod sig också 12 månader senare.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7361143

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.