Nyhet | Smärta

Nya rekommendationer vid behandling av långvarig smärta

I veckan publicerade Läkemedelsverket nya behandlingsrekommendationer för patienter med långvarig smärta, vilket är ett av de vanligaste besöksorsakerna i primärvården. Rekommendationerna beskriver en övergripande strategi för läkemedelsbehandling hos vuxna samt hos barn och ungdomar.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-06-16
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Ungefär en fjärdedel av personerna med långvarig smärta har smärtor som leder till en mycket besvärlig livssituation med sänkt livskvalitet till exempel med avseende på arbete, sjukskrivning, vårdsökande, upplevt vårdbehov och livsföring, säger Susan Erichsen, medicine doktor, specialistläkare och utredare på Läkemedelsverket.

Uppskattningsvis har 40 procent av svenskarna långvarig eller återkommande smärta i varierande grad - men många går obehandlade. Under hösten 2016 arrangerade Läkemedelsverket därför ett expertmöte om läkemedelsbehandling av långvarig smärta hos vuxna och barn.

Läs även: Så blir du tryggare i mötet med smärtpatienten

Behandlingsrekommendationen för barn ingår i regeringsuppdraget för att öka kunskapen om barns läkemedel och läkemedelsanvändning. Vid höstens mötet deltog även representanter för berörda medicinska specialiteter, tillsammans med experter från Läkemedelsverket.

Annons
Annons

Extra utsatta för långvarig smärta

Förekomsten av långvarig smärta är högre bland kvinnor än män avseende vissa diagnoser, så som fibromyalgi, migrän, irritable bowel syndrome (IBS) och temporomandibulär ledsmärta, visar Epidemiologiska studier. Långvarig eller återkommande smärta är även vanligt hos barn och ungdomar, där 5-10 procent har kontinuerlig eller ofta återkommande smärta av hög intensitet.

Läs de nya rekommendationerna för läkemedelsbehandling av långvarig smärta hos barn och vuxna här.

    Källor

  • Läkemedelsverket - https://lakemedelsverket.se/malgrupp/Halso---sjukvard/Behandlings--rekommendationer/Behandlingsrekommendation---listan/Lakemedelsbehandling-av-langvarig-smarta-hos-barn-och-vuxna/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons