Stora regionala skillnader vid käksmärta
Var tionde skåning upplever smärta i käkarna – nästan dubbelt så många som antalet norrlänningar med samma problem. Det visar ny forskning från Malmö universitet. Och det är stress som verkar ligga bakom.
I studien fick drygt 6000 slumpvis valda skåningar svara på frågor gällande käksmärta samt smärta vid gapning och tuggning. Resultaten visar att elva procent av de tillfrågade, alltså runt var tionde, hade käksmärtor enligt definitionen. Och det är framförallt kvinnor som drabbas. Inte sällan leder dessutom smärtan till huvudvärk.
Stress i storstan
Det studien också visar på är att käkproblematiken verkar vara dubbelt så vanligt i Skåne som i Norrland.
– Jag tror det är befolkningstäthet som spelar in. Stress är absolut en faktor och stressen är större i en storstad som Malmö. Socioekonomiska faktorer spelar också in och där kan antalet människor med utländsk bakgrund påverka att det är skillnad mellan regioner, säger Susanna Gillborg, ST-tandläkare som skrivit licentiatuppsatsen vid Malmö universitet.
Mer samtal krävs
Susanna Gillborg menar också att tandläkare idag känner en osäkerhet kring hur de ska gå vidare med den här sortens patienter.
– Tandvård är ofta väldigt praktisk. Man ska lösa ett problem som har en viss taxa. Det finns ingen tradition av att prata djupare med patienter om hur de har det. Tandläkare känner inte heller att de kan ta betalt för samtal, samtidigt som det förstås också tar tid, säger Susanna Gillborg och tillägger att ett arbete pågår nationellt för att ge allmäntandvården mer stöd i behandlingsplanering.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
- Malmö Universitet - https://mau.se/nyheter/var-tionde-skaning-har-kaksmartor-och-8-av-10-har-syraskador-pa-tanderna/
Källor
-
Svår långvarig smärta
En av fem människor verkar ha en långvarig smärta och det kan vara svårt att hitta en orsak till smärtan under utredningen. Beroende på vilken sorts smärta det är så väljer man behandlingsmetod.
-
Migrän
Migrän är en kronisk, och delvis ärftlig, neurologisk sjukdom som karakteriseras av återkommande episoder med svår pulserande huvudvärk kombinerad med illamående, ljus- och ljudkänslighet men med så gott som symtomfrihet mellan attackerna.
-
Eva, 77, lever med smärta efter bältrosinfektion
Kommer jag få uppleva en smärtfri dag innan jag dör? Den frågan ställde sig Evas mamma som under drygt 40 år levde i sviterna av sin bältrosdiagnos. En sådan dag kom aldrig – och i samband med moderns bortgång drabbades även Eva själv.
-
Unika data om långvarig smärta hos äldre
Att smärtpatienter utgör en stor del av professionens vardag kan utläsas av svaren i NetdoktorPro:s avslutade läkarutbildning om långvarig smärta hos äldre. Över 20 procent av deltagande läkare uppgav att de näst intill träffar en smärtpatient om dagen.
-
Nyttan av att skatta smärtgraden
Skattningsskalor är något som överläkaren Karsten Ahlbeck menar är en viktig kompass inom smärtvården. Men 20 procent av läkarna svarade att de nästan aldrig använder skattningsskalor för att analysera svår långvarig smärta hos sina patienter, enligt vår läkarutbildning om smärta.
-
Bursit, olekranon
Olekranonbursit är en inflammation och efterföljande svullnad av bursan över olekranon. Manuellt arbete som bilmekaniker, mattläggare, rörmokare med flera som arbetar stödd på armbågarna drabbas i högre grad.
-
Handledstendinopati (de Quervains sjukdom)
Seninflammation i handledsområdet kan bero på flera olika saker. Symtomen är smärtor och nedsatt funktion vid vissa rörelser.
-
Adduktortendinopati