Nokturi – ett underdiagnostiserat område
Hallå där Aino Finau Jonasson, överläkare i gynekologi och obstetrik och som varit med och tagit fram webbutbildningen vadvetduomNOKTURI.se.
Du har tillsammans med Mats Halldin, medicinsk chef på Netdoktor, tagit fram en helt ny webbutbildning om nokturi. Varför är en webbutbildning om nokturi viktig och är läkarkåren i behov av en sådan?
– Jag är alldeles övertygad om att utbildningen behövs ur flera aspekter. Om man inte känner till begreppet nokturi ger utbildningen dig lättåtkomlig och aktuell information på ett enkelt och snabbt sätt. Utbildningen kan bidra till att man lyckas identifiera patienterna tidigare och ju mer en läkare kan om området desto lättare blir det för honom eller henne i bemötandet med patienten. Ju mer jag som läkare kan desto tryggare känner jag mig i min roll gentemot patienten.
– Utbildningen är också viktig för att området är underdiagnostiserat och det går hand i hand med att begreppet nokturi inte är känt för alla. På så vis finns ett kunskapsbehov att fylla hos läkarkåren, fortsätter hon.
Tre centrala faktorer gör att området är underdiagnostiserat och de är: att begreppet inte är känt, att patienten dels upplever problemet som skamligt eller att det är normalt ju äldre man blir. Och att patienten inte vet att det finns behandling för det.
Vad är viktigt för kollegor att tänka på i bemötande med en patient som har nokturi?
– Man ska ta patienternas problem på allvar. Att man som läkare skriver upp vad patienten säger samt be de berätta hur ofta de kastar vatten under ett dygn och särskilt då under natten. Sedan tycker jag att man berättar att det finns behandling att få, alltså tala om för patienten att de kan komma tillrätta med problemet och att det inte har med ålder att göra. Och får patienten behandling är det viktigt att man följer upp behandlingen.
Vad hoppas du att webbutbildningen ska bidra till?
FORTBILDNING: Hypogonadism – Genom att följa ett patientfall får du den senaste kunskapen om symtomgivande testosteronbrist »
– Ökad kunskap! Det gör att man hittar patienterna tidigare och man kan då ge patienterna mer ingående information om problemet. Sedan finns det flera fördelar med en webbutbildning. Utbildningen går att genomföra när som helst. Det ges möjlighet till betänketid innan frågorna ska besvaras och det är ett nytt sätt att ta in kunskap. Det ger förhoppningsvis också mottagaren en knuff i att förkovra sig mer och motivation till vidare information.
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Närmare 11 000 nya fall av prostatacancer diagnostiseras varje år.
-
Följ fem patientfall om njurcancer i ny fortbildning
“Vårt sätt att tänka kring behandling vid metastaserad njurcancer har ändrats tydligt senaste åren och året, och därför är utbildningen högaktuell”, säger Magnus Lindskog, docent och överläkare i urologisk onkologi.
-
Här är årets största framsteg inom vården av prostatacancer
Hur ser införandet av ett screeningprogram ut? Och vilka är de senaste framstegen inom forskningen gällande prostatacancer? Dessa frågor besvarar vår expert Jan-Erik Damber, professor och specialist i urologi vid Sahlgrenska Akademin och Universitetssjukhuset.
-
Så bör du som läkare resonera vid frågor om testosteronbrist
Vad räknas som testosteronbrist och vilka ska behandlas? Här pågår det ett intensivt kunskapssökande runt om i världen just nu, menar Mats Holmberg, androlog och endokrinolog vid Karolinska Universitetssjukhuset.
-
Man med symtom som ses vid hypogonadism – men även andra tillstånd
En 53-årig man kommer till vårdcentralen på grund av errektionsproblematik, nedsatt lust, trötthet samt bristande fysisk och psykisk ork. Beror detta på testosteronbrist eller något helt annat?