Nyhet | Urologi

Beräknade livslängden är för kort – cancersjuka utan behandling

Livslängden för äldre män med prostatacancer underskattas, visar ny forskning. Därför blir de ofta utan den rekommenderade behandlingen – som skulle kunna förlänga livet för många drabbade.

Publicerad den: 2015-03-25
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Enligt de nationella riktlinjerna bör män som drabbas av prostatacancer av högrisktyp utan spridning opereras eller få strålbehandling. Men om läkarna tror att den cancersjuke har mindre än fem år kvar att leva, även om han skulle bli frisk, rekommenderas istället hormonbehandling. Behandlingen kan i många fall bromsa cancern tills den drabbade dör av någon annan orsak. Men en ny studie visar på brister. Användningen av operation och strålbehandling överensstämmer visserligen väl med den förväntade kvarvarande livstiden för män som ännu inte fyllt 70 år. Men däremot fick många i övrigt friska män mellan 70 och 80 år inte den rekommenderade behandlingen.

 – Cancerbehandlande läkare underskattar ofta den kvarvarande livstiden för friska män i sjuttioårsåldern och tror därför att botande behandling inte behövs. De regionala cancercentrumen behöver agera för att förbättra vården av äldre män med prostatacancer av högrisktyp, säger Ola Bratt, docent i urologi och studiens ledare, i en kommentar på Lunds universitets hemsida.

Annons
Annons

Studien visade också att det råder stora regionala skillnader i cancervården. 

    Källor

  • Lunds universitet - http://www.lu.se/article/aldre-man-med-allvarlig-prostatacancer-underbehandlas

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons