Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Urologi

Förhindra död i hjärtinfarkt med impotensläkemedel

Vanlig impotensmedicin kopplas nu till lägre risk att dö efter hjärtinfarkt, enligt en omfattande studie från Karolinska Institutet. Kan det bli aktuellt att ge dessa läkemedel till fler hjärtinfarktpatienter än bara de som lider av impotens – inklusive kvinnor?

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-03-10

Annons

Impotens drabbar mer än var femte man i åldrarna 60 till 70 år. Tidigare forskning har visat att i övrigt friska män med impotens löper en förhöjd risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, jämfört med män utan dessa problem. Riskfaktorer som rökning, typ 2-diabetesfetma och inaktivitet är relaterade till båda sjukdomstillstånden.

I studien från Karolinska Institutet undersökte forskarna hur vanliga impotensläkemedel, så kallade PDE5-hämmare, påverkar överlevnaden efter en hjärtinfarkt, vilket tidigare har varit okänt. Det visade sig att risken för att dö var 33 procent lägre för de patienter som fått impotensläkemedel, i jämförelse med patienter utan denna behandling. Även risken att läggas in på sjukhus för hjärtsvikt var 40 procent lägre i den grupp som fått impotensläkemedel.

Annons
Annons

Läs även: Behandling över nätet äventyrar ED-patientens hälsa

– Det viktigaste vi har visat är att det är ofarligt att skriva ut dessa läkemedel till män efter hjärtinfarkt, och att det möjligen även kan förlänga deras liv och skydda mot hjärtsvikt. Resultaten öppnar också upp för randomiserade studier med PDE5-hämmare efter hjärtinfarkt, där även kvinnor skulle kunna inkluderas, säger Martin Holzmann, överläkare och docent vid institutionen för medicin, Solna, på Karolinska Institutet.

Uppföljande studie på gång

Samtliga män under 80 år i Sverige som drabbats av en första hjärtinfarkt mellan 2007 och 2013 var inkluderade i studien. Totalt deltog över 43 000 individer och av dem tog sju procent impotensläkemedel. Nu planeras en uppföljande studie med nästan 140 000 manliga patienter med stabil kranskärlssjukdom, det vill säga tidigare hjärtinfarkt, ballongvidgning eller kranskärlskirurgi. Även fler faktorer kommer tas hänsyn till.

– I den kommande studien kommer vi att utgå från statistik som gör att vi kommer att kunna studera om effekten skiljer sig mellan olika preparat och om det spelar roll hur mycket medicin man tar. Det skulle i så fall vara en stark indikation på att det är själva medicinen som leder till längre överlevnad och lägre risk att insjukna i hjärtsvikt, säger Martin Holzmann.

Annons
Annons

    Källor

  • Karolinska Institutet - http://ki.se/nyheter/impotensmedicin-kopplas-till-lagre-risk-att-do-efter-hjartinfarkt

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.