Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Urologi

Höga nivåer av testosteron motverkar prostatacancer

En ny pilotstudie visar att höga doser av testosteron har positiv effekt på spridd prostatacancer. Upptäckten kan påverka dagens konventionella behandling som går ut på att strypa tillgången av manligt könshormon.

Publicerad den: 2015-01-12

Annons

– Det här är ett ganska revolutionerande koncept som möjligen kan komma att användas hos patienter i framtiden. I teorin finns det goda skäl för att det kan fungera men det måste testas mycket utförligare, säger Jan-Erik Damber som är professor i urologi vid Göteborgs universitet, tillika Netdoktors expert, till Dagens Medicin.

Studien är utförd på prostatacancerceller som har blivit motståndskraftiga mot traditionell behandling, och därmed överlevt trots låg nivå av testosteron i omgivningen. Men när de istället utsattes för hög nivå av testosteron dog cancercellerna.

Annons
Annons

Troligtvis till följd av en viss chockreaktion eftersom den tidigare bristen på testosteron lett till en uppreglering av testosteronreceptorer på cellernas yta.

– En intressant aspekt är att de höga testosterondoserna tycks backa cancercellerna i utvecklingen så att de blir mer känsliga för hormonbehandling igen, säger Jan-Erik Damber till Dagens Medicin.

Han har inte själv deltagit i studien, som är utförd av forskare vid Johns Hopkins University i Baltimore, USA.  Samtliga patienter som deltog var drabbade av prostatatumörer som inte längre svarade på konventionell behandling.

Annons
Annons

Men när deltagarna fick höga doser av testosteron intramuskulärt en gång i minskade tumörens storlek hos 7 av 16 deltagare. Samtidigt gavs även normal hormonbehandling som stryper kroppens naturliga testosteronproduktion.

Dock började prostatatumörerna att växa igen med tiden, men fyra av patienterna kunde stå kvar på behandlingen i mer än ett år. Dessutom var biverkningarna få, enligt forskarna.

– Om det här ska bli ett alternativ i vardagssjukvården behöver man jämföra mot gängse behandling vid hormonresistent prostatacancer, som cytostatikumet docetaxel och de nya typerna av hormonläkemedel som abirateron och enzalutamid, säger Jan-Erik Damber till Dagens Medicin.

Nu har nya studier startats för att testa konceptet i större omfattning.

– Det behövs också studier av patienter med mer symtomgivande sjukdom än de som var med i den här studien, inte minst för att det finns farhågor om att behandlingen skulle kunna öka tillväxten av tumören hos vissa patienter, säger han.

Borde även svenska patienter med prostatacancer få testa högdosbehandling med testosteron? Kommentera gärna direkt under artikeln.

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/01/09/hoga-doser-testosteron-kan-motverka-spridd-prostatacancer/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.