Nyhet | Urologi

Hundratusentals kvinnor har oupptäckt njursvikt

En ny studie vid Karolinska Institutet visar att njursjukdomar upptäcks betydligt tidigare hos män än hos kvinnor. Runt 240 000 kvinnor kan ha njursvikt utan att veta om det. Detta uppmärksammas i samband med Världsnjurdagen, som i år sammanfaller med Internationella kvinnodagen den 8 mars.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-03-07
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Njursjukdomar är tysta sjukdomar och därför måste vi vara särskilt uppmärksamma. Alla som har högt blodtryck, diabetes eller hjärtsjukdom ligger i riskzonen och bör screenas för njursjukdom med ett enkelt blod- och urinprov. Om fler gjorde det skulle vi kunna minska förekomsten av allvarlig njursvikt, säger Marie Evans, njurforskare på Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

Enligt forskare vid Karolinska Institutet är närmare sex procent av befolkningen, 560 000 personer, drabbade av njursvikt. Men trots att sjukdomen i princip är lika vanlig hos könen har kvinnor 43 procent lägre chans att få en njursviktsdiagnos i jämförelse med män, visar den aktuella studien.

Enligt KI-forskarna kan omkring 240 000 kvinnor ha njursvikt utan att veta om det, vilket på sikt kan leda till ett livshotande tillstånd.

Annons
Annons

    Källor

  • Njurförbundet - http://njurforbundet.se/240-000-kvinnor-kan-ha-oupptackt-njursvikt/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons