Nyhet | Urologi

Ny hormonbehandling framgångsrik vid prostatametastaser

I flera studier har två av den nya typen av hormonläkemedel mot prostatacancer prövats vid metastasbildning. Behandlingen visade sig bromsa bildandet av metastaser med i snitt upp till två år hos patienter som fått stegrade PSA-nivåer, rapporterar Dagens Medicin.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-02-07
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

De senaste åren har den nyare typen av hormonläkemedel fått stor uppmärksamhet men främst vid framskriden prostatacancer. Men nu har forskare testat de nya androgenreceptorblockerande läkemedlen enzalutamid och apalutamid på patienter som är i ett förhållandevis tidigt sjukdomsskede men som fått stegrade PSA-nivåer, där det idag saknas etablerad behandling.

I de två aktuella studierna lottades patienter till att antingen få nytt läkemedel eller placebo tillsammans med konventionell hormonbehandling. Resultatet för den första studien visar att enzalutamid ökade mediantiden för metastasbildning eller död från 15 månader i placebogruppen till 37 månader i gruppen som fått det nya läkemedlet. Motsvarande siffror för studien med apalutamid var 16 och 40 månader. Det skriver Dagens Medicin.

 

– Resultaten är sensationellt bra kan jag tycka, även om vi ännu inte har fullständiga data på överlevnaden i studierna. Resultaten visar återigen nyttan med att ge de nyare hormonbehandlingarna tidigare i sjukdomsförloppet än vad som normalt görs i dag, säger Jan-Erik Damber, professor i urologi vid Göteborgs universitet, som själv deltagit som prövare i studierna, till tidningen.

Annons
Annons

 Fler biverkningar

Både studierna antyder en trend till färre dödsfall bland de som fått nytt läkemedel. Det krävs dock längre uppföljning för att kunna säga någonting om medianöverlevnaden.

Samtidigt rapporterades fler biverkningar med de nya läkemedlen jämfört med placebo, vilket gjorde att vissa patienter avbröt deltagandet i studien.

– Trötthet är en av de viktigaste biverkningarna av den här typen av läkemedel och det blir också mer uttalat när de redan står på hormonbehandling, säger Jan-Erik Damber.

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/02/06/ny-hormonbehandling-bromsade-prostatametastaser/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons