Nyhet | Urologi

Nya fynd om manlig infertilitet

En autoimmun inflammation i prostatan kan orsaka infertilitetsproblem hos män, enligt en ny internationell studie som leds från Karolinska institutet. ”Vi fann att immunförsvaret hos en stor grupp patienter reagerade mot ett protein som bildas uteslutande i prostata”, säger läkaren Nils Landegren.

Publicerad den: 2015-06-22
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Närmare 20 procent av alla par drabbas av ofrivillig barnlöshet – i cirka hälften av fallen beror det på manlig infertilitet. Nya forskningsresultat visar att infertilitetsproblem hos män kan härledas till en autoimmun reaktion mot ett protein i prostatan, enligt en internationell forskargrupp som leds från Karolinska institutet.

Forskarna ville undersöka om manlig infertilitet kan förklaras av att immunförsvaret angriper någon del i det manliga könsorganet. Man valde att studera immunsvaret hos 93 män och kvinnor, som alla led av APS1 – autoimmun polyendokrint syndrom 1. Syndromet orsakar en ökad benägenhet för autoimmuna sjukdomar.

Annons
Annons

– Vi fann att immunförsvaret hos en stor grupp patienter reagerade mot ett protein som bildas uteslutande i prostata, nämligen enzymet transglutaminas 4. Immunreaktionen uppkom först i samband med puberteten, efter att prostatakörteln mognat, säger Nils Landegren som är läkare och doktorand vid Karolinska institutet, till Ny Teknik.

Även tidigare studier, som dock har utförts på möss, visar att enzymet transglutaminas 4 har en central roll vid manlig infertilitet.

”Fynden är viktiga”

Forskarna gick vidare med sin upptäckt genom att studera djurmodeller med APS1 – det vill säga möss som har samma gendefekt som patienter med sjukdomen. Då upptäckte man att specifikt hanmöss drabbas av en inflammation i prostatan, så kallad prostatit, som gjorde att de reagerade mot transglutaminas 4.

Annons
Annons

– Fynden är viktiga för att de visar på en ny sjukdomsmekanism för manlig infertilitet. Det behövs dock fortsatta studier för att förstå betydelsen av autoimmun prostatit vid infertilitet hos män i befolkningen i stort, säger Nils Landegren till tidningen.

    Källor

  • Ny Teknik - http://www.nyteknik.se/nyheter/bioteknik_lakemedel/bioteknik/article3916218.ece?extcmp=newsletter%7C15089318%7C2015-06-18

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons