Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Urologi

Nytt cancertest utvecklas

Det är forskare vid Uppsala universitet som har tagit fram ett nytt test för att bättre upptäcka prostatacancer. Tanken är att män ska slippa opereras i onödan, skriver SVT: Vetenskapsnyheter. Idag används ett så kallat PSA-test. Testet har kritiserats för att ibland ge fel svar och många män har opererats i onödan. Nu hoppas man att det nya testet ska ge mer tillförlitliga svar. Prostatatestet ska i blodet mäta halten av så kallade prostasomer, från prostatakörteln.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-05-11

Annons

Det är forskare vid Uppsala universitet som har tagit fram ett nytt test för att bättre upptäcka prostatacancer. Tanken är att män ska slippa opereras i onödan, skriver SVT: Vetenskapsnyheter.

Idag används ett så kallat PSA-test. Testet har kritiserats för att ibland ge fel svar och många män har opererats i onödan. Nu hoppas man att det nya testet ska ge mer tillförlitliga svar. Prostatatestet ska i blodet mäta halten av så kallade prostasomer, från prostatakörteln.

Annons
Annons

Enligt forskarna har halten prostasomer i blodet betydligt starkare samband med prostatacancerns svårighetsgrad än PSA-värdet.  

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen bland män.

    Källor

  • SVT Vetenskapsnyheter - http://svt.se/2.108068/1.2420074/nytt_prostatatest_inger_hopp&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Vetenskap-Nyhe

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.