Nyhet | Urologi

Potensläkemedel ökar bland svenskarna

De senaste tio åren har förskrivningen av potensläkemedel ökat med 40 procent. Försäljningen är som störst i åldersgruppen 70+ där det handlar om en nästan 70-procentig ökning, rapporterar Läkemedelsvärlden.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-10-02
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Patienterna har blivit duktigare på att ta ansvar för sin egen vård. Vi har blivit bättre på att söka hjälp, även för problem av den här typen, säger Birgitta Hulter, auktoriserad klinisk sexolog och doktor i neurologi, till tidningen.

 Störst är förskrivningen bland män i 70-årsåldern där närmare 50 000 män hämtade ut minst ett recept på potensläkemedel under 2016. Det innebär en ökning med 69 procent under det senaste decenniet. Men potensläkemedel har även ökat i yngre åldersgrupper. Siffror är hämtade från Socialstyrelsens läkemedelsregister.

Två stora patientgrupper för potensläkemedel

De som potensläkemedel främst blir aktuellt för är dem med sjukdomar som ger upphov till erektil dysfunktion, till exempel prostatacancer och hjärt-kärlsjukdom. Dessa patienter är sannolikt de äldre medan det hos yngre ofta handlar om psykologiska problem, menar Birgitta Hulter.

Annons
Annons

– Det finns väldigt mycket som påverkar sexuell funktion. Men det har ändå inte fått ta någon större plats i hälso- och sjukvården. Många tänker att potensproblem är något man får lösa privat, som man inte ska komma dragandes till vården med, säger hon och hoppas att potensläkemedel i framtiden ska bli receptfria för att undvika en svart marknad.

LÄS ÄVEN: Medicinsk översikt om erektil dysfunktion, författad av Jan-Erik Damber, överläkare och specialist i urologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

    Källor

  • Läkemedelsvärlden - http://www.lakemedelsvarlden.se/stor-okning-av-potenslakemedel/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons