Nyhet | Urologi

Potensmedel vanligare bland unga

Antalet män i åldrarna 15 till 24 år som får potensmedel utskrivet har nästan fördubblats över tio år. Det visar statistik från Socialstyrelsen.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-03-29
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

År 2006 skrevs potensmedel ut till 431 personer i åldrarna 15 till 24 år och tio år senare har antalet stigit till 816, enligt Socialstyrelsens statistik. Enligt Stefan Arver, överläkare vid Centrum för andrologi och sexualmedicin, har gränsen för att skriva ut medlen till unga sänkts. Delvis för att de låga riskerna med potensmedel har blivit mer etablerat inom läkarkåren, men även för att kunskapen om att även yngre personer kan ha fysiska besvär som sänker potensen har ökat. 

Läs även: Behandling över nätet äventyrar ED-patientens hälsa

– Det finns en subgrupp i den här åldern som har fysiska störningar som gör att det inte funkar. Det beror inte på ångest eller depression eller prestationskrav, utan en bakomliggande missbildning i kärlsystemet. Det var vanligare tidigare att unga män med den här typen av problem avfärdades lättvindigt, säger Stefan Arver. 

Annons
Annons

Onödig läkemedelsbehandling

Samtidigt poängterar Stefan Arver att de unga som får potensmedel är en liten grupp men att den negativa aspekten med ökningen är att många troligen medicinerar trots att problemen med potens lika gärna kan vara psykiska.

– Man kanske är rädd och har rampfeber, vilket kan överkommas lite lättare om man använder den här typen av läkemedel. Om man då fortsätter ta medlen så kan det leda till en läkemedelsbehandling som är helt onödig. Det här är ett bra hjälpmedel, men man ska inte hoppa över hjälpen med självförtroendet som exempelvis en sexolog kan ge, säger han. 

En Sifo-undersökning visar att cirka tio procent av män mellan 18 och 35 år använt potensmedel någon gång. Var femte man uppgav också att de upplevt erektionsproblem.

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Nyheter - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/fler-unga-far-potensmedel-utskrivet/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons