Regeringen satsar på mer jämlik PSA-provtagning
”Arbetet med prostatacancertestning, PSA-prover, ser idag alltför olika ut i olika landsting”, säger socialminister Annika Strandhäll. Nu satsar regeringen 8,4 miljoner på prostatacancervården för att den ska bli mer jämlik.
Prostatacancer är den vanligaste formen av cancer hos män i Sverige. Varje år upptäcks nästan 10 000 nya fall i Sverige, vilket även gör cancertypen betydligt vanligare än de typer som drabbar båda könen.
LÄS ÄVEN: Medicinsk översikt om prostatacancer
PSA-prov är ett vanligt blodprov där man kontrollerar halten av PSA (prostataspecifikt antigen). Om halten av PSA är högre än vad som anses normalt kan det vara ett tecken på prostatacancer. Provet används också för att följa utvecklingen av prostatacancer.
FORTBILDNING: Hypogonadism – Genom att följa ett patientfall får du den senaste kunskapen om symtomgivande testosteronbrist »
Socialministern: Prostatacancertestningen ska bli mer jämlik
Men enligt socialminister Annika Strandhäll är ser arbetet med prostatacancertestning, PSA-prover, alltför olika ut i olika landsting. Därför satsar nu regeringen 8,4 miljoner på att den ska bli mer jämlik.
– Denna satsning handlar om en bättre organisation och information kring PSA-testning, säger socialminister Annika Strandhäll, i ett pressmeddelande.
Pengarna ska Regionalt cancercentrum i samverkan, RCC, för att de i sin tur ska kunna tillsätta personer (i de landsting som vill delta) som bland annat ska se över hur sjukvården bättre ska kunna ge information till fler män om provtagningen.
Dessutom ska dessa personer ta fram en handlingsplan så att en mer organiserad form av testning ska kunna skapas.
– Det nuvarande bidraget är för att ge landstingen möjlighet att erbjuda män strukturerade PSA-tester och information om för- och nackdelar så de själva kan ta ställning. Det handlar inte om en regelrätt screening, för att införa det krävs bättre mätmetoder, säger Beatrice Melin, ordförande för Regionalt cancercentrum i samverkan, till Dagens Medicin.
”Många kunskapsluckor”
Men regeringens förhoppning är att man inom några år ska kunna införa ett nationellt screeningprogram för prostatacancer. Dock finns det idag fortfarande hinder för detta menar man:
”Det finns dock många kunskapsluckor om organisatoriska frågor kring införandet av allmän screening.” står det i regeringens pressmeddelande.
Däremot tror man att projekt med organiserad PSA-testning kommer kunna bidra till värdefulla erfarenheter för ett framtida införande av ett nationellt screeningprogram.
- Regeringen - https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2018/07/regeringen-stoder-prostatacancertester/
Källor
-
Våga prata om sexualitet med ED-patienten
Många män som lider av erektil dysfunktion, ED, upplever en minskad sexualitet. Något som resulterar i prestationsångest och en försämrad självbild.
1 Kommentarer -
Asco: Livsavgörande upptäckter inom prostatacancer
Här lyfter Jan-Erik Damber, specialist i urologi, det viktigaste som presenterades inom prostatacancerområdet.
-
Urinvägsinfektion hos män
Urinvägsinfektion (UVI) omfattar alla infektioner i urinvägarna (njurar, urinledare, urinblåsa, urinrör) med samtidig förekomst av bakteriuri. Prognosen är i regel god, beroende på eventuell bakomliggande orsak. Febril UVI och akut bakteriell prostatit kan leda till svå...
-
Genombrott inom urologisk cancer
Revolutionerande studie om behandling mot prostatacancer, långtidsuppföljning av testikelcancer och utmaningarna med höga läkemedelskostnader. Det är några av punkterna som Jan-Erik Damber, professor i urologi, lyfter fram när vi ringer upp honom efter besöket på onkologikongressen ASCO.
-
Nokturi saknar tillhörighet hos läkarspecialitet
Nokturi är dels en komplikation där behandlingen riktas mot den primära orsaken, så som prostatacancer som tas omhand av urologen. Men vad händer med patienter vars nokturi är grundläggande?
1 Kommentarer
-
Lichen sclerosus hos män
Lichen sclerosus, LS, hos män är en kronisk inflammatorisk dermatos som oftast manifesterar sig genitalt.
-
Hydrocele testis
Kallas även vattenbråck och innebär isolerad vätskeansamlingen i pungen. Barn kan ha vattenbråck som oftast går över med tiden. Hos vuxna kan vätskeansamlingen öka och orsaka besvär.
-
Spermatocele
En godartad cystisk förändring som innehåller spermier och en mjölkaktig vätska, vanligen belägen mellan testis och epididymis.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu