Nyhet | Urologi

Romantiker slarvar mest med kondom

Unga tänker att de ska använda kondom, men slarvar ofta när det väl kommer till kritan. Det visar en ny studie gjord vid Stockholms universitet. Sämst på att skydda sig är traditionella personer med en romantisk syn på sex.

Publicerad den: 2014-12-12
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Forskaren Veronika Fridlunds undersökning kring ungdomars kondomanvändning visar bland annat att många unga tror att de kommer att använda kondom, men att de i praktiken inte gör det. Men det som Veronika Fridlund själv tycker är det mest spännande resultatet är något helt annat. En grupp visade sig vara bättre på att skydda sig än andra - unga med en avslappnad syn på sex, i form av exempelvis många partners, öppna förhållanden och en bredare syn på vad som räknas som sex. Traditionella och romantiska personer som såg sex som ett slags förtrollning var sämre på att använda kondom.

– De otraditionella väljer helt enkelt att avstå att ha sex eller väljer en annan typ av sex om en kondom inte finns tillgänglig. De med traditionell syn väljer ofta att ha vaginalsex i alla fall. Detta är dock något som behöver undersökas mer, säger Veronika Fridlund i ett pressmeddelande från Stockholms universitet.

Annons
Annons

Hon vill nu se att sjukvården förändrar sitt sätt att informera unga om kondomer. Istället för att bara förespråka kondom borde personalen prata med patienten om vilka problem det finns med kondomanvändningen och hur man skulle kunna lösa dem.

– Vi behöver ge människor strategier för hur de ska hantera situationen om de till exempel inte har en kondom tillgänglig eller om de har druckit alkohol. Det kan exempelvis röra sig om att försöka vidga sexbegreppet till att inkludera andra sexuella praktiker än penetrationssex, säger Veronika Fridlund.

    Källor

  • Stockholms universitet - http://www.forskning.se/nyheterfakta/nyheter/pressmeddelanden/romantikernaskipparoftarekondomen.5.39e11ab3149cee1ca0acb2.html

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons