Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Urologi

Större risk för tedrickare att drabbas av prostatacancer

En kontroversiell studie från Glasgow university visar att mer än sjuk koppar te om dagen ökar risken att drabbas av prostatacancer. Resultaten har överraskat forskarna som ligger bakom studien då tedrickare annars är mindre överviktiga, konsumererar mindre alkohol och har lägre kolesterolvärden än andra, skriver Dn.se.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-06-21

Annons

En kontroversiell studie från Glasgow university visar att mer än sjuk koppar te om dagen ökar risken att drabbas av prostatacancer.

Resultaten har överraskat forskarna som ligger bakom studien då tedrickare annars är mindre överviktiga, konsumererar mindre alkohol och har lägre kolesterolvärden än andra, skriver Dn.se.

Annons
Annons

De män som dricker mer än sju koppar te om dagen löper större risk att få prostatacancer än de som dricker mindre än tre koppar visar stuiden. 

– Vi vet inte om det är teet i sig som är en riskfaktor, eller om tedrickare generellt är hälsosammare och därmed lever till en ålder där prostatacancer är vanligare, säger Dr Kashif Shafique som lett studien, till The Telegraph.

Anders Spångberg, överläkare och expert på Netdoktor tycker att det är svårt att dra säkra slutsatser om te och prostataproblem.

Annons
Annons

– Inom området BPH, godartad prostataförstoring, har vi tvärtom sett lägre frekvens av sjukdomen i länder som Kina och Japan där man dricker mycket grönt te. Men det är svårt att dra några säkra slutsatser om te och prostataproblem. Det finns så många andra livsstilsfaktorer som inverkar, säger Anders Spångberg

    Källor

  • Dn.se - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/tedrickare-loper-risk-for-prostatacancer

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.