Nyhet | Urologi

Studie: Kronisk njursvikt kan motverkas med ny immunterapi

Omkring en fjärdedel av alla fall av kronisk njursvikt i Sverige är orsakad av njurinflammationvilket kräver dialys eller transplantation. I en europeisk patientstudie har forskarna sett att immunterapi som stabiliserar njurfunktionen skulle kunna ersätta nuvarande behandling och förbättra livskvalitén hos patienterna.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-03-31
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons
Annons
Annons

Var tionde njursjuk som går i dialys i Sverige och övriga västvärlden har en bakomliggande njurinflammation av typen IgA nefrit, där antikroppar i immunsystemet deformerats och dragit igång en immunologisk reaktion. Överaktivitet i tarmens immunsystem verkar spela en stor roll vid IgA nefrit. Den europeiska studien, där forskare från Akademiska sjukhuset deltog, visar att en ny sorts immunterapi kan minska äggviteutsöndringen i urin, dämpa aktiviteten hos antikropparna och stabilisera njurfunktionen. Resultaten publicerades nyligen i The Lancet. 
 
– Resultaten är mycket lovande. En effektiv läkemedelsbehandling som stabiliserar njurfunktionen skulle innebära ökad livskvalitet för många svårt njursjuka som lider av njurinflammation av typen IgA nefrit. Dessa skulle i förlängningen möjligen slippa dialys och transplantation, säger Bengt Fellström, senior professor i njurmedicin vid Uppsala universitet och överläkare på Akademiska sjukhuset, som ansvarat för den medicinska delen av studien.

    Källor

  • Akademiska sjukhuset - http://www.akademiska.se/press#/pressreleases/ny-immunterapi-kan-motverka-kronisk-njursvikt-1865467

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons