Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Urologi

Symtom på prostatacancer okända för varannan man

Många svenska män som drabbats av prostatacancer känner inte till de typiska symtomen på prostatacancer och deras sjukdom upptäcks ofta av en slump. Dags att informera mera, menar Prostatacancerförbundet.
Annons

Nära 7 000 nordiska män som drabbats av sjukdomen har svarat på enkäten som genomförts av prostatacancerföreningarna i de nordiska länderna. Bara runt hälften av de svenska männen kände till typiska symtom som ryggvärk och blod i sädesvätskan eller i urinen. Bara tre av tio kände till att inkontinens kan vara ett tecken på sjukdom. I ett tidigt skede ger inte sjukdomen några symtom och därför upptäcks sjukdomen ofta när den har utvecklats för långt för att kunna botas.

Prostatacancer räknas som den vanligaste cancerformen i Sverige och år 2012 drabbades nästan 9 000 män av sjukdomen.

– Om man jämför med hur många som drabbas av sjukdomen får prostatacancer långt ifrån den uppmärksamhet den förtjänar. Den här undersökningen kommer hjälpa till att höja kunskapsnivån och bekämpa de tabun som omger sjukdomen, säger Alf Carlsson, ordförande för Prostatacancerförbundet i ett pressmeddelande.

Undersökningen visade också att 60 procent av de drabbade männen i Sverige kände att de förlorat en del av sin manlighet efter att de fått diagnosen. 85 procent av männen hade erektionsproblem och många var missnöjda med sitt sexliv efter behandlingen.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.