Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allergologi

Spädbarnseksem leder till allergi och astma

Eksem hos spädbarn är en stark varningsklocka för fortsatta allergiska besvär längre upp i åldrarna. I en ny svensk studie hade nästan var tredje barn med eksem utvecklat astma vid tio års ålder.
Annons

 

Den klassiska beskrivningen är att svåra eksem hos spädbarnen, speciellt i kombination med pipande andning, leder till hösnuva i förskoleåldern och så småningom astma. Denna ”atopiska marsch” har tidvis varit ifrågasatt, men Karin Fälth-Magnusson, barnallergolog och professor i pediatrik vid Linköpings universitet, anser att man nu har starkt stöd för att begreppet är relevant.

Annons
Annons

123 spädbarn med eksem som under åren 1999–2001 inremitterats från barnavårdscentraler och barnmottagningar i Linköping, Norrköping, Jönköping och Hudiksvall deltog i studien. Vid tio års ålder var 94 av dem kvar i populationen och undersöktes på nytt. 64 procent hade fortfarande problem med eksem, 47 procent hade hösnuva och 29 procent astma. Bara 14 procent var helt fria från allergiska symtom.

– Eksemet speglar en konstitution hos barnet att utveckla allergiska symtom, där olika system påverkas i olika åldrar, säger Karin Fälth-Magnusson.

Ärftlighet är betydelsefullt, särskilt om bägge föräldrarna lider av allergiska symtom. Men det har blivit allt vanligare att barn även i icke-allergiska familjer drabbas. Det är viktigt att behandla eksemen.

Annons
Annons

– En skadad hudbarriär ökar risken för att utveckla ytterligare besvär, men om huden får läka minskar det allergiska påslaget, säger Karin Fälth-Magnusson.
Numera finns dock bra lindrande behandling mot astma som har förändrat hela livssituationen för de drabbade barnen. Endast ett fåtal har idag så svåra symtom att de kräver sjukhusvård.

    Källor

  • Linköpings universitet - http://news.cision.com/se/linkopings-universitet/r/spadbarnseksem-leder-ofta-till-astma,c9609210

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons