Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Ögon

Bladgrönsaker kan minska risken för grön starr

Risken att drabbas av grön starr blir mindre av att äta bladgrönsaker. Det visar en ny studie från Harvard som publicerats i JAMA Ophtalmology.
Annons

Det är kväveföreningarna som finns i bladgrönsakerna som kan minska risken för grön starr (glaukom) Bakom studien står forskare vid Harvards som följt deltagare i Nurse´s Study och Health Professional Follow-up Study.

Resultatet av studien visar att de deltagare som hade högst intag av kväveföreningar från växtriket hade 21 procent minskad risk för att utveckla grön starr och 41 procent minskad risk för grön starr med samband försämrat blodflöde, jämfört med de deltagare som hade minst intag, det skriver Läkare för framtiden.

Annons
Annons

De deltagare som hade ett högt intag av kväveföreningar åt mycket grönkål, mangold och spenat samt mer antioxidanter, folat och vitaminer från andra grönsaker jämfört med de som hade ett lägre intag.

    Källor

  • Läkare för framtiden - http://www.lakareforframtiden.se/nya-ron/bladgronsaker-minskar-risk-for-gron-starr/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.