Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Antidepressiva läkemedel till äldre ifrågasätts

Antidepressiva läkemedel hos äldre har visat sig ha den högsta risken för fallolycka samtidigt som många äldre inte verkar ha nytta av behandlingen, enligt en ny studie från Socialstyrelsen.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-07-01

Annons

Förskrivningen av antidepressiva läkemedel till äldre är hög – under 2015 fick mer än var fjärde kvinna och ungefär var femte man i åldrarna 85 år och äldre regelbundet sömn- eller antidepressiva medel på recept. Samtidigt konstaterade SBU, statens beredning för medicinsk och social utvärdering, i fjol att äldre ofta inte får bra effekt av denna behandling. En ny studie från Socialstyrelsen visar att antidepressiva läkemedel dessutom är förknippade med en ökad risk för biverkningar med allvarliga konsekvenser, bland annat fallskador.

– Mot bakgrund av den höga förskrivningen av antidepressiva vill vi rikta uppmärksamhet på de risker som medicineringen kan medföra hos äldre. Det är viktigt att väga riskerna mot nyttan, att noga följa upp effekterna av behandlingen och ompröva den regelbundet, och även avsluta den om den inte ger effekt, säger Bengt Danielsson, medicinskt sakkunnig vid Socialstyrelsen.

Annons
Annons

    Källor

  • Socialstyrelsen - http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2016/Sidor/antidepressivalakemedelokarfallskaderiskforaldre.aspx

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.