Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Smärta

De lyckades minska förskrivningen av opioider vid långvarig smärta

Eda Vårdcentral i Charlottenberg har tagit ett samlat grepp och lyckats minska sin förskrivning av opioidanalgetika kraftigt. Idag får patienterna med långvarig smärta en bättre behandling, rapporterar Läkartidningen.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-08-16

Annons

Istället för opioidanalgetika med dess kraftiga biverkningar ska patienter med långvarig smärta i första hand ha en behandling med fokus på fysioterapi och friskvårdsstöd. Denna typ av övergång har nu Eda vårdcentral i Charlottenberg gjort och förskrivningen av  opioidanalgetika sker nu mer kontrollerat. Det framgår i en artikel i Läkartidningen, där de intervjuar Klaus Stein, distriktsläkare på vårdcentralen.

Tidigare hade vårdcentralen högst förskrivning i landet av opioidanalgetika per capita. Men efter ett verksamhetsutvecklingsprojekt med ett strukturerat nedtrappningsprogram har förskrivningen minskat med närmare 80 procent på cirka 18 månader, enligt Klaus Stein som menar att även arbetsmiljön har blivit lugnare.

– Tidigare hände det ofta att patienter ringde och krävde att få läkemedel utskrivna eller sökte i receptionen för receptförnyelse, men så är det inte längre. Och det är ingen som bråkar i väntrummet eller kassan om det här. Nu vet alla vad som gäller och vad man kan förvänta sig, säger han.

Annons
Annons

Inget behov av vidare behandling

Nyckeln till framgången, menar  Klaus Stein, är bra stöd från verksamhetschefen samt att alla yrkeskategorier var inblandade.

Nedtrappningsprogrammet i projektet utgick från 94 patienter med diagnosen långvarig smärta och en opioidbehandling som inte stämde överens med landstingets terapirekommendationer. Majoriteten av patienterna kunde minska sin förbrukning av opioidanalgetika med tio procent per vecka. Varje vecka ringde en sjuksköterska för att stämma av hur det gick.

Vidare fick patienten tillgång till stödinsatser från exempelvis fysioterapeut och kurator. Efter sex veckor fick patienten åter träffa läkaren för en ny bedömning och i de flesta fall hade inte patienten något behov av vidare behandling eller utredning, menar Klaus Stein.

Annons
Annons

 

    Källor

  • Läkartidningen - http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2017/08/Sa-lyckades-Eda-vardcentral-minska-forskrivningen-av-opioider/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.