Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Smärta

Smärtskala ska minska risken för långvarig smärta

Det är lättare för läkaren att följa smärtpatienternas återhämtning om de får skatta smärtvärden. Något som är särskilt effektivt efter kirurgi – i samband med att smärtlindring sätts in direkt efter operationen. Detta ger snabbare återhämtning och minskar risken för långvarig smärta, visar en avhandling från Jönköping University.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-05-17

Annons

– Syftet med avhandlingen har varit att undersöka möjligheten att använda patienternas skattade smärtvärden för att spegla och förutsäga återhämtningen. Jag har också velat undersöka patienternas perspektiv på smärtbedömningen ­– ett område som det tidigare har funnits begränsad kunskap om, säger Kerstin Eriksson, forskare och specialistsjuksköterska inom intensivvård och arbetar som smärtsjuksköterska i Team postoperativ smärta vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

 Snabbtest: Vad vet du om svår långvarig smärta?

Idag saknas ett enkelt sätt att spegla patienters smärtnivå, något som har stor betydelse för återhämtningen. Särskilt i samband med operation då sjukhusvistelsen förlängs och risken för långvarig smärta ökar om patienten har svår smärta direkt efter operationen. Dessutom ska smärtlindringen vara väl avvägd och inte överdriven. Genom att använda smärtskalan får patienten och vårdpersonalen ett gemensamt språk, vilket också underlättar för patienten att vara mer delaktig.

Annons
Annons

Optimal smärtbehandling

Förhoppningen är nu att forskningen ska leda till ökad kunskap om smärtbedömning för att kunna ge patienterna bästa möjliga behandling.

 

– Bättre smärtlindring möjliggör snabbare återhämtning och kortare sjukhusvistelser samt minskar mänskligt lidande. Det är av stor betydelse för både individen och för samhället, säger Kerstin Eriksson.

Annons
Annons

    Källor

  • forskning.se - http://www.forskning.se/2017/05/11/smartskala-ger-battre-lindring-och-aterhamtning-efter-kirurgi/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.