Nya läkemedel förändrar situationen för diabetiker
En av de största och mest väl genomförda studierna inom behandling av typ 2-diabetes. Så beskrivs LEADER-studien som presenterades under årets ADA-möte (American Diabetes Association) tidigare i somras. Något som har lett fram till användning av nya läkemedel och personalisering av behandlingen. På plats var Stig Attvall, överläkare vid diabetescentrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Vad stod i fokus under ADA 2016?
– Tre stora studier. Den första och största är LEADER med ett liraglutid-läkemedel vid typ 2-diabetes. Detta resulterade i 22 procent mindre risk för hjärt-kärldöd hos försökspersonerna. Den andra studien är EMPA med ett empagliflozin-läkemedel. Där minskade risken för njurproblem med 50 procent, förutom 38 procent mindre död. Den tredje studien är IMPACT där patienterna kontinuerlig utförde blodsockermätning vilket resulterade i 38 procent mindre risk för att drabbas av hypoglykemi, säger Stig Attvall.
Vad anser du som det mest intressanta inom området diabetes just nu?
– Utvecklingen av medicintekniska hjälpmedel vid typ 1-diabetes, säger han.
Vad pratas det mer om inom diabetesforskningen?
– En hel del nyheter kring transplantation av betaceller samt ögondiabetes, säger han.
Hur ser utvecklingen inom typ 2-diabetes ut?
– De största riskgrupperna är personer med höga långtidssocker HbA1c, högt blodtryck och höga blodfetter, säger han.
Vad skulle du vilja säga till vårdpersonal som möter diabetiker i sitt arbete?
– Komma in ännu tidigare med aktiv behandling och behandla vid nyupptäckt typ 2-diabetes för att försöka nå målvärde, säger Stig Attvall.
-
Näthinneavlossning, regmatogen
Vid näthinneavlossning lossnar näthinnan från det underliggande pigmentepitelet. Om en näthinneavlossning inte opereras snarast är risken stor för bestående synnedsättning.
-
"Fler bör vaccinera sig mot bältros"
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindquist vid Karolinska Institutet.
-
Smärta bakom ögat - ett vanligt debutsymptom vid MS
Överläkare Petra Nilsson svarar på frågor kring symtom och behandling vid multipel skleros (MS).
-
Måttliga förväntningar på nya mediciner mot glaukom
Framstegen i behandlingsmetoder av glaukom går långsamt framåt samtidigt som nya läkemedel väntar runt hörnet. Det här diskuterades under Nordiska glaukommötet i Bergen.
-
Fortsatt långa väntetider för glaukompatienter
Orsaken är att botbara åkommor prioriteras högre än kroniska ögonsjukdomar, det menar Boel Bengtsson, docent vid Lunds universitet. Nya och osäkra ST-läkare är sannolikt en annan anledning till att väntetiderna förlängs.