Kardiologi

Hjärtsvikt

CT-angiografi upptäcker fler patienter i riskzonen
-
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Här samlar vi vår kongressbevakning från den europeiska kardiologföreningen (ESC) årliga möte. Ta del av de senaste nyheterna inom kardiologi.
-
ESC 2021: Hjärtsviktsstudie får stor uppmärksamhet
En ny studie visar att SGLT2-hämmaren empagliflozin även förbättrar prognosen för patienter med hjärtsvikt och bevarad vänsterkammarfunktion. En patientgrupp där det tidigare har saknats framgångsrik behandling.
-
Okej för hemmamätning av förmaksflimmer – två produkter godkända
Regionernas medicintekniska produktråd har sagt ja till två olika produkter för hemmamätning av hjärtats aktivitet. Man hoppas nu att fler flimmerpatienter ska upptäckas och få behandling i tid.
-
AV-block och grenblock
örekomst av AV-block och grenblock ökar med åldern, och är vanligare bland män och bland personer med känd kardiovaskulär sjukdom.
-
Perikardit
Medicinska nyheter inom kardiologi
-
Ökad risk för demens bland personer med förmaksflimmer
Personer med förmaksflimmer drabbas oftare av demens längre fram. Det visar ny forskning från Göteborgs Universitet.
-
Kranskärlssjuka män kan bli hjälpta av impotensläkemedel
Män med stabil kranskärlssjukdom, som på grund av impotens får Sildenafil utskrivet, torde leva längre. De löper även lägre risk för en ny hjärtinfarkt. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet.
-
Stora brister i uppföljningen av strokepatienter
Så kallad strukturerad uppföljning minskar risken för nya kardiovaskulära händelser och stärker livskvaliteten hos strokepatienter. Men på de flesta håll i sjukvården har detta omhändertagande ännu inte etablerats.
-
Så allvarligt är hjärtsvikt hos unga
Hjärtsvikt är relativt ovanlig bland unga, men för dem som drabbas får sjukdomen ofta stora konsekvenser. Av de som insjuknar före 35 års ålder lever i genomsnitt tills de blir 45, alltså en minskad förväntad livslängd med 40 år. Det visar en ny studie.
-
Många får sin flimmerdiagnos av en tillfällighet
Därför är det viktigt att undersöka personer i riskgrupp, som ännu inte drabbats. Detta lyfts i Flimmerrapporten 2021, men även i de nya ESC-riktlinjerna.
-
Stötta hjärtsjuka med livsstilsförändringar
Nu efterfrågas tydligare riktlinjer och mer forskning om hur vården bäst kan stötta patienter med olika förutsättningar.
-
Vanliga patientfrågor om förmaksflimmer
Kan du besvara de vanligaste frågorna om flimmer? Anders Englund, docent i kardiologi med specialisering inom elektrofysiologi, förbereder dig inför mötet med patienten.
-
ESC: Så förändras vården för hjärt- och kärlsjuka
NetdoktorPro frågar hjärtsviktskardiologen Kristjan Karason vad han tycker var det viktigaste som lyftes under kongressen, och vad det innebär för patienterna.
-
ESC: Hjärt-kärlnyheter med diabetesfokus
Fler än någonsin besökte årets ESC-kongress. En av dem är Lars Rydén, senior professor i kardiologi vid Karolinska institutet. För NetdoktorPro berättar han om de stora snackisarna under mötet.
-
Akut arteriell insufficiens i extremiteterna
Plötslig minskning av arteriell cirkulation i en extremitet som medför risk för ischemiska skador. En väldefinierad avgränsning med hudblekning och nedsatt temperatur mot intilliggande friska hudområden och den friska extremiteten är vanligt förekommande.
-
Ventrikeltakykardi, kammartakykardi
Prevalensen av kammartakykard eller ventrikeltakykardi (VT) ökar med stigande ålder på grund av ökad förekomst av aterosklerotisk hjärt-kärlsjukdom i koronarartärer. Icke-ihållande VT är vanligt hos såväl friska som vid strukturell hjärtsjukdom.
-
Aortastenos
Aortastenos (AS) innebär en förträngning av aortaklaffen som leder till försämrad hjärtfunktion.